Το εγώ και το εμείς…*

* του Ιωάννη Καλιτσάκη
Μέλους Συντονιστικής Γραμματείας
Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Δήμου Χανιων

Δυστυχώς οι Έλληνες έχουν ένα χαρακτηριστικό που συχνά βγαίνει σε λάθος.
Αγκαλιάζουνε σφικτά και ασφυκτικά την πατρίδα τους.

Αυτό βέβαια μπορεί να διοχετεύει σ’ αυτή τη δύναμη και την ορμή που διαθέτει ο καθένας, από την άλλη όμως της στερεί τη δυνατότητα μιας αυτοδύναμης και ισόρροπης ανάπτυξης.
Σε αυτή την περίπτωση, αντί οι στόχοι μας να προσαρμόζονται στους δικούς της, αντίθετα θέλουμε οι εθνικοί στόχοι να προσαρμόζονται στους δικούς μας, είτε αυτοί είναι ατομικές είτε ταξικές είτε κομματικές επιδιώξεις.

Όπως απέδειξε η μικρή πολιτική ιστορία της νεότερης Ελλάδας, το ατομικό εγώ πάντα έχει μια προτεραιότητα έναντι του συλλογικού εμείς.
Δυστυχώς, η έλλειψη κοινωνικής αγωγής δε μας επιτρέπει να δούμε πόσο επικίνδυνη είναι η διόγκωση του εγώ και για το εγώ και για το εμείς. Η Βουλή των Ελλήνων έχει καταντήσει απλή ονομασία κτηρίου κι όχι συλλογική έκφραση της πολιτικής βούλησης των Νεοελλήνων.
Οι Έλληνες ξέρουν να χρησιμοποιούν τα δάκτυλα για να μουντζώνουν και όχι να τα ενώνουν.

Όμως, ένα δάκτυλο μόνο του δεν είναι τίποτε, πέντε δάκτυλα ενωμένα όμως σχηματίζουν μια γροθιά.
Το πρόβλημα της Ελλάδας, δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό.

Η ανασύνταξη των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι αναγκαία για να δημιουργηθούν θετικές προοπτικές για τον ελληνικό λαό και τη χώρα.

Η δημιουργία μίας νέας, μεγάλης και σύγχρονης προοδευτικής παράταξης πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγει ευκαιριακούς υπολογισμούς και υποταγή του συλλογικού συμφέροντος σε ατομικές επιδιώξεις ή τακτικές.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου προσέρχεται στον διεξαγόμενο διάλογο με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, καταθέτοντας τις επόμενες ημέρες τις αρχές, τις ιδέες και το πολιτικό πλαίσιο για μία συμφωνία πνοής.

Οι ηγεσίες των κομμάτων οφείλουν να απαντήσουν σε αυτό το κάλεσμα, για να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες: Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό Κίνημα που θα συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις του χώρου; Με ενότητα, ανανέωση και πολιτικό σχέδιο;

Εμείς, οι Δημοκράτες Σοσιαλιστές, γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Και ως κρίσιμη μάζα έχουμε ήδη ενστερνιστεί το πατριωτικό αυτό μήνυμα και θα παλέψουμε γι’ αυτό, ώσπου τελικά να κάνουμε το πρόγραμμα των προοδευτικών αλλαγών για τη χώρα μας, πραγματικό κτήμα των ευρύτερων στρωμάτων της κοινωνίας.

Έτσι, και το ΚΙΝΗΜΑ που δημιουργήσαμε, κοιτά τη συναίνεση και την ενότητα σε βάση αρχών, αξιών και προγραμμάτων.

Η δική μου απάντηση είναι ότι τελικά NAI μπορούμε, φτάνει να το πιστέψουμε, και να βάλουμε πρώτα το εμείς και μετά το εγώ.