Στόχος, περισσότερη και όχι λιγότερη Δημοκρατία

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 21 Απριλίου 2017

Από το Γραφείο Τύπου του Κινήματος, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της 21ης  Απριλίου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Τα πολιτικά και οικονομικά δεινά της χώρα είχαν διαχρονικά την ίδια αφετηρία: πως οι θεσμοί υπάρχουν για να εξυπηρετούν πρόσωπα και όχι για να διασφαλίζουν το πλαίσιο συγκρότησης της κοινωνίας μας, τους όρους συνύπαρξης, δημιουργίας και λειτουργίας των πολιτών.

Σε παλαιότερες εποχές, οι θεσμοί και το κράτος στο σύνολό τους, αποτελούσαν εργαλείο επιβολής ενός συστήματος εξουσίας που στο όνομα πάσης φύσεως κινδύνων, κρατούσε τον λαό σε ομηρία και αναπαρήγαγε τη δική του κυριαρχία.

Σήμερα, αποτελούν εργαλείο κατάληψης και νομής της εξουσίας, από ένα παρασιτικό πελατειακό σύστημα, που δεν γνωρίζει πολιτικό χρώμα, ενεργεί με φιλολαϊκό μανδύα, αλλά ιδιοτελείς σκοπούς

Η συντηρητική αυτή αντίληψη, ταλανίζει τη χώρα από τη γέννηση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους – τα παραδείγματα, δυστυχώς, είναι πολλά στην ιστορία του τόπου και κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουν να διδάσκονται ως τέτοια και στα σχολεία μας, αν θέλουμε να μην τα επαναλάβουν οι επόμενες γενιές.

Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου δεν προέκυψε ξαφνικά, δεν υπήρξε κάποια αναγκαιότητα ή αιτία, όπως επιμένουν οι αναθεωρητές της ιστορίας του τόπου, αλλά ήταν το αποτέλεσμα αντιλήψεων που κρύβονταν πίσω από μεγαλοστομίες περί εθνικού φρονήματος.

Οι “φιλοδοξίες” του δικτάτορα Παπαδόπουλου ήταν γνωστές, από το 1937, όταν φοιτούσε στη Σχολή Ευελπίδων. Το 1951 συμμετείχε για πρώτη φορά σε απόπειρα πραξικοπήματος με τον ΙΔΕΑ και παρά την αποπομπή τους αποκαταστάθηκαν. Ομοίως, όταν καταγγέλθηκε το 1956 πως γίνονται ετοιμασίες για νέο πραξικόπημα, με τον ΕΝΕΑ αυτή τη φορά, το Παλάτι απέπεμψε τον καταγγέλλοντα.

Όταν το 1965, οι ίδιοι πυρήνες έστησαν την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ, ο γιος πλέον του βασιλιά Παύλου, Κωνσταντίνος, επαναλαμβάνει το λάθος του πατέρα του με την υπόθεση του ΙΔΕΑ. Συντάσσεται με τους μελλοντικούς πραξικοπηματίες του ΕΝΕΑ και στέλνει την υπόθεση στην Δικαιοσύνη, πιστεύοντας πως έτσι εξυπηρετεί τα συμφέροντά του, στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης που είχε με τον Γέρο της Δημοκρατίας, οδηγώντας τη χώρα στην αποσταθεροποίηση και τελικά στο πραξικόπημα του 1967.

Οι θεσμοί μίας χώρας δεν μπορούν να γίνονται σεβαστοί a la carte. Δεν λειτουργεί έτσι η Δημοκρατία.

Οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ, τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό, οφείλουν να αναλογιστούν πρώτες τις ευθύνες τους σε αυτό το πλαίσιο. Ο κόσμος που ακολουθεί ή παρατηρεί αμέτοχος ό,τι έπεται αυτών των καταστάσεων, δεν είναι άμοιρος ευθυνών, αλλά δεν είναι αυτός που έχει τη διαχειριστική ή άλλη εξουσία για να οδηγήσει μία κοινωνία σε τέτοιες ατραπούς. Η άνοδος εθνικιστικών δυνάμεων ακόμα και σε ανεπτυγμένες χώρες όπως η Γαλλία, οφείλει να μας προβληματίσει όλους.

Στην πορεία της οικονομικής κρίσης, πολλοί προσπάθησαν και προσπαθούν να πείσουν πως η οικονομική ανάπτυξη απαιτεί λιγότερη Δημοκρατία, λιγότερα δικαιώματα, περισσότερη ανισότητα, πιο συγκεντρωτικό κράτος, υπερκέραση του θεσμικού πλαισίου και της βούλησης των πολιτών. Πως η Δημοκρατία είναι μία πολυτέλεια σε καιρούς κρίσης και όχι ο όρος για την έξοδο από αυτή, παρά τα δεδομένα και την ιστορική αλήθεια, που δείχνουν πως η ευημερία και η ανάπτυξη ανθούν με διάρκεια αποκλειστικά σε κράτη με σταθερό και ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που εξασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη.

Τα προβλήματα της χώρας είναι διαχρονικά από τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους. Δεν είναι ούτε της Μεταπολίτευσης, ούτε της τελευταίας δεκαετίας και θα λυθούν μόνο όταν γίνει κοινή αντίληψη και πραγματικότητα πως οι κανόνες είναι για όλους, χωρίς παρεκκλίσεις και πενιχρές δικαιολογίες για να καλυφθεί ο πολιτικός και ιδιοτελής κυνισμός κάθε εποχής. Με προσήλωση στην αλήθεια, αν θέλουμε κάποια στιγμή να τα ξεπεράσουμε.

Μοναδική προϋπόθεση η αναγνώριση του προβλήματος – έναντι του λαϊκισμού, της μυθοπλασίας, της συνωμοσιολογίας και της κατασκευασμένης είδησης.

Πρόβλημα που δεν αναγνωρίζεται, δεν λύνεται.

Και η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργεί με τα ψέμματα.

Γι’ αυτό, σήμερα, τιμάμε όσους έδωσαν αγώνες για τη Δημοκρατία και το αύριο της Ελλάδας.