Πρόσφυγες, από την αρχή;

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2019

Από το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Από τις 31 Μαρτίου, 900 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, που διαμένουν μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ* σε διαμερίσματα, έχουν διαταχθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Για να πάνε πού; Ξεκινάνε να πετούν αναγνωρισμένους πρόσφυγες στο δρόμο, χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς καμία ικανή πρωτοβουλία ένταξης. Την ίδια εντολή μοιάζει να έχουν λάβει αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν σε Ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Τα επιδόματα που ανέφερε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας, χωρίς να έχει προηγηθεί ένταξη των προσφύγων όλα αυτά τα χρόνια, είναι ένα θνησιγενές σχήμα παρέμβασης, μία προσβολή στη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια όλων, ενώ θα οδηγήσει με βεβαιότητα τους πρόσφυγες – αν δεν πραγματοποιηθεί έστω και την τελευταία στιγμή μεθοδική διαχείριση/προετοιμασία – ξανά στο σημείο μηδέν, στην εξαθλίωση, στις πλατείες των πόλεων.

*Υπενθυμίζουμε πως το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ χρηματοδοτείται από την ΕΕ, το διαχειρίζεται το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ υλοποιείται από εθνικούς ή διεθνείς οργανισμούς και ορισμένες από τις αναπτυξιακές εταιρείες συγκεκριμένων τοπικών αυτοδιοικήσεων.