Οι εξελίξεις στην ΕΕ και ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι προκλήσεις της Τουρκίας, το προσφυγικό και τα δυτικά Βαλκάνια, κυριάρχησαν στις συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου στο Παρίσι

11 Δεκεμβρίου 2019

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε σειρά συναντήσεων στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Παρίσι (10 – 11 Δεκεμβρίου).

Τα θέματα που κυριάρχησαν στις συναντήσεις αυτές, ήταν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, το προσφυγικό, τα Δυτικά Βαλκάνια και οι προκλήσεις της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στη συνάντησή του με τον José Ángel Gurría, Γενικό Διευθυντή του Ο.Ο.Σ.Α., όπου συμμετείχε και ο Rik Daems, Γερουσιαστής του Βελγίου, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός, αντάλλαξαν απόψεις για τη συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης με τον Ο.Ο.Σ.Α. σε κεντρικά θέματα, όπως της βιώσιμης ανάπτυξης και της νομικής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της επίπτωσης των ψηφιακών τεχνολογιών και της ρομποτικής στην ανεργία αλλά και τους δημοκρατικούς θεσμούς, όπως και της αξιολόγησης των επιπτώσεων της δεκαετούς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και στην ΕΕ.

Με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, Βαλερί Ραμπώ, είχαν μακρά συζήτηση για όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τα σοσιαλιστικά κόμματα, τις δυνατότητες συνεργασίας στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αλλά και τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη – βιώσιμη ανάπτυξη, περιβάλλον, οικονομική κρίση με αναφορές και στην κρίση που βίωσε η Ελλάδα, οι επιλογές της ΕΕ στο προσφυγικό, αλλά και σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκάνιων.

Ιδιαίτερη συζήτηση έκαναν για την πρόσφατη κρίση με την Τουρκία στην περιοχή, αλλά και για τις δυνατότητες ανάληψης πρωτοβουλιών για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.