Να διερευνήσει η Δικαιοσύνη το «ατύχημα» στη Μόρια

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2016

Από το Γραφείο Τύπου του Κινήματος εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Σε επιστολή που υπογράφουν 23 οργανώσεις με αφορμή τους νεκρούς στη Μόρια αναφέρεται πως οι κρατικές δομές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες λειτουργούν χωρίς κανενός είδους κανονισμό ασφαλείας, όπως και το ότι οι διοικήσεις τους έχουν οριστεί με διαδικασίες «ad hoc» που δεν διασφαλίζουν σε καμία περίπτωση τα τυπικά προσόντα των διοικούντων.

Αυτό που καταγγέλλουν, εν ολίγοις, είναι πως οι διοικήσεις δεν είναι σε θέση να διασφαλίσουν τους όρους λειτουργίας των δομών φιλοξενίας με ασφάλεια, ενώ καθείς τους, διοικεί «ad hoc» – όπως διορίστηκε. Η απουσία της οιασδήποτε εγγύησης του κράτους, με ευθύνη του υπουργού και της κυβέρνησης, μεταβάλλει άρδην αυτό που ο κ. Μουζάλας και η κυβέρνηση έσπευσαν να  ονομάσουν «ατύχημα», σε εγκληματική αμέλεια. Κατά πολλούς δε νομικούς κύκλους σε ενδεχόμενο δόλο πλέον.

Η Δικαιοσύνη οφείλει να πάρει το λόγο και να προχωρήσει στη διερεύνηση των πραγματικών συνθηκών του περιστατικού στη Μόρια, όπως και των συνθηκών λειτουργίας των δομών φιλοξενίας. Ειδικά, για την περίοδο μετά την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που παρά την ατολμία που επέδειξαν οι εταίροι μας και τις συνεχιζόμενες ανακολουθίες και καθυστερήσεις εκ μέρους τους, περιόρισε σημαντικά τις δικαιολογίες περί έκτακτων συνθηκών, από τη στιγμή που είχαν σταματήσει οι ροές χιλιάδων ανθρώπων προς την Ευρώπη και τα νησιά της χώρας. 

Όταν η ανικανότητα κοστίζει ζωές, η μη αντίδραση της Πολιτείας βάλλει το λόγο ύπαρξης της – την τήρηση των νόμων με διασφάλιση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.