Με αφορμη την εορτή της 25ης Μαρτίου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 25 Μαρτίου 2018

Η 25η Μαρτίου είναι συμβολικά μια ιδιαίτερη μέρα για τον Ελληνισμό. Μια εθνική γιορτή για την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Ευκαιρία να διαβάσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα το παρελθόν μας, με τις νίκες και τις ήττες. Να αναλογισθούμε τι μας κάνει πιο δυνατούς. Να διδαχθούμε από τις καταστρεπτικές συνέπειες του διχασμού. Να θυμηθούμε πως τα μεγάλα βήματα προς τα εμπρός τα κερδίσαμε όταν υπήρχε όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα.

Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ ασταθές διεθνές και περιφερειακό γεωπολιτικό περιβάλλον. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Η Ελλάδα είναι ισχυρή όταν επιδιώκει τις κατάλληλες συμμαχίες και είναι ενωμένη στο εσωτερικό της.

Η σημασία της αλληλεγγύης που δίνει η συμμετοχή σε μια κοινότητα αξιών συνέδεσε την Ελλάδα με το ευρωπαϊκό όραμα. Σαν σήμερα, στις 25 Μαρτίου του 1957 ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Με τεράστιες συλλογικές προσπάθειες η Ελλάδα έγινε μία χώρα της Ευρωζώνης, με ισχυρή άμυνα, υψηλό μορφωτικό επίπεδο, που συνεισφέρει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Η ισχύς μας θα γίνει μεγαλύτερη αν κατορθώσουμε να βγούμε από την κρίση, αν αλλάξουμε ριζικά το πολιτικό σύστημα και καταπολεμήσουμε το πελατειακό, αν ενδυναμώσουμε τη γεωστρατηγική μας θέση μέσα από πρωτοβουλίες που θα στηρίζονται σε όλες τις σύγχρονες μορφές διπλωματίας. Όπως και αν αξιοποιήσουμε τον Ελληνισμό της διασποράς και όλους όσους έφυγαν με την κρίση και αποκτούν σημαντική εμπειρία σε διάφορους τομείς στο εξωτερικό.

Μπορούμε να το πετύχουμε. Αρκεί να αφιερώσουμε τη σκέψη και την ενέργεια μας στην αντιμετώπιση των ουσιαστικών προκλήσεων που η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα.