Με αφορμή τα ψεύδη του κ. Μουζάλα περί «διαδικασιών για το ξεχειμώνιασμα»

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2017

Από το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, με αφορμή τις ψευδείς δηλώσεις του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

Από τον Ιούλιο του 2016, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διαβεβαίωνε, ότι όλες οι σκηνές στις Δομές Φιλοξενίας,  θα αντικαθίσταντο από τα ειδικά RHU (refugee housing unit).

Από τη Θεσσαλονίκη, μόλις προχθές, ο κ. Μουζάλας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «κανένας πρόσφυγας  και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το ξεχειμώνιασμα».

Οι σημερινές εικόνες από το hotspot στη Μόρια, διαψεύδουν τον κ. Υπουργό, αποκαλύπτοντας δε την παντελή αποτυχία της όποιας «διαδικασίας για το ξεχειμώνιασμα».

Πέραν της απύθμενης ντροπής, συγκεκριμένα ερωτήματα τίθενται και ζητούν άμεσα απαντήσεις:

  1. 1. Για ποιο λόγο καθυστερεί το Υπουργείο στην υλοποίηση αυτών που έχει συμφωνήσει αναφορικά με την αντικατάσταση των σκηνών σε όλες τις Δομές Φιλοξενίας;
  2. Υπάρχει τελικά σχέδιο μεταφοράς των ανθρώπων σε κλειστούς χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή είναι σαν τις εξαγγελίες του Υπουργού για «διαδικασίες για το ξεχειμώνιασμα» που ουδείς αντιλαμβάνεται πέραν του ιδίου;

Φαίνεται, ότι ο τραγικός θάνατος δύο ανθρώπων, πριν δύο μόλις μήνες, στη Μόρια, δεν συγκίνησε επαρκώς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ούτως ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στις δομές που λειτουργούν υπό την ευθύνη του. Η συνεχιζόμενη αδράνεια, καθιστά τον ίδιο τον Υπουργό, όπως και τον πολιτικό του προϊστάμενο, υπόλογους για ό,τι αμελούν ή καθυστερούν θλιβερά και απροκάλυπτα να υλοποιήσουν.

Οι ψευδείς δηλώσεις δεν θα αντικαταστήσουν ποτέ την πραγματικότητα ή τα γεγονότα, όσο κι αν αυτή η κυβέρνηση επιμένει σταθερά να πιστεύει το αντίθετο.


Η παραπάνω δεν είναι εικόνα από το Αλβανικό Μέτωπο του ’40, αλλά το αποτέλεσμα 
των «διαδικασιών για το ξεχειμώνιασμα» του κ. Μουζάλα, στην Ελλάδα, το 2017.