Ιούνιος 2017
ΠΡΟΟΙΜΙΟ
Εμπνεόμενοι από τις αξίες και τις ζωντανές παραδόσεις του Ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού, του Πολιτικού Φιλελευθερισμού, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Οικολογίας, απέναντι στις κάθε είδους διακρίσεις, τη μισαλλοδοξία, το φανατισμό, τη βία, τον αυταρχισμό, τη δημαγωγία, τη συνομωσιολογία, τον ανορθολογισμό, τον αγοροκεντρικό και παρασιτικό καπιταλισμό, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την περιβαλλοντική υποβάθμιση,
Έχοντας συγκεκριμένες ιστορικές και ιδεολογικές καταβολές που πηγάζουν από τα διδάγματα και το έργο του Ρήγα, του Ιωάννη Καποδίστρια και του Χαρίλαου Τρικούπη, από τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τη συνεισφορά των Παπαναστασίου – Πλαστήρα, από την Αντίσταση του Ελληνικού λαού ενάντια στον ναζισμό, τον Ανένδοτο του Γεωργίου Παπανδρέου και από τον Αντιδικτατορικό Αγώνα και την ίδρυση του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου,
Συνδεδεμένοι με τα διεθνή κινήματα ενάντια στον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και την ισλαμοφοβία, τα κινήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, τα δικαιώματα των LGBT, τα νέα δικαιώματα ενόψει της τεχνολογικής εξέλιξης, καθώς και τα κινήματα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία.
Πιστεύοντας ότι η παγκοσμιοποίηση πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική και δημοκρατική, οι ανεξέλεγκτες σήμερα αγορές να χαλιναγωγηθούν προς όφελος των κοινωνιών, οι πολίτες και οι εκλεγμένες κυβερνήσεις να αποκτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων θέτοντας κανόνες και αρχές, η ανισότητα να αντιμετωπιστεί με θεσμούς διαφάνειας, ευνομίας και δικαιοσύνης, με την άσκηση πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης,
Γνωρίζοντας πως οι διεθνείς συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις θα μπορούσαν να προληφθούν ή να επιλυθούν, εάν δοθεί προτεραιότητα στη δημοκρατία, τον δίκαιο καταμερισμό του πλούτου, τον σεβασμό της διαφορετικότητας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων καθώς και στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου για την οικοδόμηση της ειρήνης και της συνεργασίας.
Διαφυλάσσοντας το αδιαπραγμάτευτο εθνικό κεκτημένο της συμμετοχής της Ελλάδας στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας και ενοποίησης απέναντι σε όσους την επιβουλεύονται και παλεύοντας για μία προοδευτική, δημοκρατική, σοσιαλιστική και οικολογική Ευρώπη, η οποία μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης και να αποτελέσει το ανάχωμα στις δυνάμεις της συντήρησης και στις τιμωρητικές επιλογές, που ουδεμία σχέση έχουν με το ευρωπαϊκό όραμα.
Υποστηρίζοντας πως η οριστική έξοδος από την κρίση, προϋποθέτει να κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια, αναγνωρίζοντας τα βαθιά, πραγματικά αίτια, αίτια που ξεκινούν κυρίως από εσωτερικές παθογένειες και τα οποία οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος μίας απόλυτης καταστροφής το 2009 και στην εθνικά αναγκαία, αλλά κοινωνικά οδυνηρή προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.
Αντιλαμβανόμενοι πως η εθνική ανάταση της Πατρίδας περνάει μέσα από την κατάργηση του “πελατειακού κράτους” και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποφύγει οριστικά τον κίνδυνο και να ανακάμψει με σιγουριά, αν δεν αλλάξει ριζικά, συθέμελα, στη βάση αρχών και αξιών για μία σύγχρονη λειτουργική δημοκρατία,
Δεσμευόμενοι συλλογικά να κάνουμε ό,τι επιβάλλει το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα και την ιστορία μας για την απεξάρτηση της δημοκρατίας και των θεσμών μας, από τον πελατειακό εναγκαλισμό από ισχυρά συμφέροντα και δουλείες, για μια πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης απέναντι στη σκληρότητα των ανισοτήτων που περιθωριοποιούν χιλιάδες συνανθρώπους μας, και για ανάπτυξη βιώσιμη, που εδράζεται στην επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και την αξιοποίησή τους,
Πιστεύοντας ακράδαντα πως ο τόπος μας έχει απόλυτη ανάγκη ενός πολιτικού φορέα που θα εκφράζει καθαρά και θα υλοποιεί με αξιοπιστία και χωρίς συμβιβασμούς, στην πράξη, τη συλλογική μας δέσμευση για τη μετάβαση στη μεταπελατειακή Ελλάδα, με οδηγό το όραμα ˑ οικοδόμησης της Ελλάδας των Αξιών, της Δικαιοσύνης και της Δημιουργίας και ενώνοντας τις δυνάμεις της προοδευτικής αλλαγής απέναντι στη δεξιά ή αριστερή συντήρηση και όσους ταυτίστηκαν μαζί της,
Φιλοδοξώντας να εκφράσουμε μια ευρύτατη πατριωτική, κοινωνική συμμαχία ευθύνης των προοδευτικών πολιτών αντλώντας έμπνευση και δύναμη από την πίστη μας στην Ελλάδα και στις δυνατότητες κάθε Έλληνα και Ελληνίδας, αποφασισμένοι να προχωρήσουμε ως αυθεντικό Κίνημα βάσης,
Υιοθετούμε για το Κίνημά μας το παρόν Καταστατικό
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ – ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Άρθρο 1: Όνομα – Σύμβολα
Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ιδρύθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2015 και είναι πολιτικό κόμμα με έδρα την Αθήνα.
Το έμβλημα του Κινήματος απεικονίζει ένα τριαντάφυλλο κάτω από το οποίο αναγράφονται οι λέξεις Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Η λέξη Κίνημα αποτελεί τη συντομογραφία του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Στο έμβλημα και στο όνομα του Κινήματος χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό τα χρώματα κόκκινο και πράσινο.
Άρθρο 2: Πολιτικοί στόχοι και αρχές
Ο σκοπός ίδρυσης, οι πολιτικοί στόχοι και οι αρχές του Κινήματος αναπτύσσονται πλήρως στην ιδρυτική διακήρυξή και συμπυκνώνονται στο προοίμιο του παρόντος Καταστατικού.
Άρθρο 3: Κίνημα βάσης
Το Κίνημα ιδρύθηκε και λειτουργεί ως μοχλός έκφρασης και παρέμβασης του πολίτη. Προς επιβεβαίωση αυτού κάθε απόφαση στο πλαίσιο του Κινήματος επιδιώκεται να λαμβάνεται με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων μελών και φίλων και υπό τον έλεγχο όλων.
Άρθρο 4: Συνεργασίες
Το Κίνημα είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και συμμετέχει δραστήρια σε διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με συγγενείς πολιτικές δυνάμεις και κόμματα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Συνεργάζεται με οργανισμούς, φορείς και κινήσεις πολιτών για την προώθηση αξιών και στόχων που ταυτίζονται με τις αξίες και τους στόχους της ιδρυτικής διακήρυξης του Κινήματος. Η απόφαση συνεργασίας, μαζί με τους όρους εφαρμογής της, λαμβάνεται στο Εθνικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Προέδρου και του Κεντρικού Συμβουλίου.
Άρθρο 5: Κοινωνικές οργανώσεις και Σύλλογοι
Το Κίνημα υποστηρίζει το αυτόνομο μαζικό κίνημα που συγκροτούν οι πολίτες μέσω προοδευτικών οργανώσεων και συλλόγων στην Αυτοδιοίκηση και τον Συνδικαλισμό. Στηρίζει και συνεργάζεται με τις προοδευτικές συνδικαλιστικές και αυτοδιοικητικές παρατάξεις που εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων ή των πολιτών μιας περιοχής σύμφωνα με τις αρχές και τις πολιτικές θέσεις του Κινήματος. Υποστηρίζει συλλόγους και ομάδες πολιτών που με τη λειτουργία και τη δράση τους προάγουν τον πολιτισμό, την επιστήμη, τον αθλητισμό, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την αλληλεγγύη σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ – ΑΡΧΕΣ ΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Άρθρο 6: Ανοιχτό και αποτελεσματικό κόμμα
Η δομή και η λειτουργία του Κινήματος εξασφαλίζουν τον Ανοιχτό και Αποτελεσματικό χαρακτήρα του σε όλα τα επίπεδα. Το Κίνημα διαθέτει «ανοιχτή» δομή, που σέβεται απόλυτα τις δημοκρατικές αρχές και διασφαλίζει τη συμμετοχή, την αξιολόγηση και τη λογοδοσία όλων, «ανοιχτή» λειτουργία με απόλυτη διαφάνεια και έμφαση στην αμφίδρομη σχέση κόμματος – κοινωνίας και ηγεσίας – βάσης για την παραγωγή πολιτικής και την πολιτική δράση με στόχο τη συνεπή παρουσία του Κινήματος στην κοινωνία και την εκλογική ετοιμότητά του..
Άρθρο 7: Δημοκρατική λειτουργία
Η λειτουργία του Κινήματος κατοχυρώνει:
- Το δικαίωμα κάθε μέλους και φίλου να εκφράζει ελεύθερα και να διακινεί τις απόψεις του.
- Τις δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη υποψηφίων και την εκλογή οργάνων σε όλα τα επίπεδα.
- Τον πραγματικό έλεγχο και τη λογοδοσία για κάθε στέλεχος με θέση ευθύνης, σε κάθε επίπεδο,
- Το δικαίωμα κάθε μέλους και φίλου να έχει πρόσβαση στην πληροφόρηση για κάθε θέμα και απόφαση του Κινήματος.
Η αρχή της πλειοψηφίας δεσμεύει την εκάστοτε μειοψηφία διασφαλίζοντας το δικαίωμά της στην προβολή των απόψεών της. Στο πλαίσιο του Κινήματος είναι αυτονόητη η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και των προτάσεων καθώς και η ανάδειξη κοινών θέσεων από μέλη του Κινήματος. Είναι έξω από τις αρχές του Κινήματος η δημιουργία και λειτουργία ομάδων με ιδιαίτερη οργανωτική δομή, δικό τους εσωτερικό κανονισμό και διακριτή εκπροσώπηση.
Άρθρο 8: Αποτελεσματικότητα
Η αποτελεσματικότητα του Κινήματος επιτυγχάνεται με :
- Την υποχρέωση κάθε οργάνου στην τήρηση των καταστατικών διαδικασιών.
- Την κατάρτιση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος με στόχους, τρόπους δράσης και χρόνο επίτευξης, καθώς και αξιολόγηση του τελικού αποτελέσματος.
- Την αξιοποίηση της τεχνολογίας ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή των μελών κι φίλων του στις διαδικασίες, στις ψηφοφορίες και στις δράσεις του, αίροντας μεταξύ άλλων και τις γεωγραφικές ανισότητες.
- Την απόλυτα ανοιχτή συμμετοχή στα δίκτυα του Κινήματος στη βάση των ενδιαφερόντων, και της εμπειρίας κάθε Μέλους ή Φίλου.
Άρθρο 9: Διαφάνεια
Το Κίνημα προάγει τη διαφάνεια στη λειτουργία του με πρωτοβουλίες, όπως :
- Το Κίνημα διαθέτει ανοιχτή βάση Μελών και Φίλων. Η εγγραφή κάθε Μέλος και Φίλου πραγματοποιείται αποκλειστικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κινήματος. Ο κατάλογος ενεργών Μελών και Φίλων του Κινήματος είναι ανοιχτός και διαθέσιμος σε όλους και αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του Κινήματος. Μέλος ή Φίλος μπορεί να ζητήσει αιτιολογημένα την εξαίρεσή του.
- Κάθε απόφαση του Κινήματος αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του Κινήματος ή του κατά περίπτωση οργάνου προκειμένου να αποκτήσει ισχύ. Τηρούνται, διαθέσιμα διαδικτυακά αρχεία αποφάσεων.
- Θεμελιώδης αρχή του Κινήματος είναι η απόλυτη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση για την οικονομική αυτοτέλεια του Κινήματος και των Οργανώσεών του, ώστε να μπορούν να επιτελούν τον σκοπό τους. Μοναδικοί πόροι του Κινήματος, πέρα από ενδεχόμενη κρατική επιχορήγηση, είναι οι συνδρομές μελών και φίλων καθώς και εμβάσματα που πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω τραπεζικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και δημοσιοποιούνται αυτόματα. Δημοσιεύονται τα πλήρη στοιχεία οικονομικής λειτουργίας του Κινήματος τόσο για τους πόρους που αποκτά μέσω συνδρομών και κρατικής επιχορήγησης όσο και για τις δαπάνες που πραγματοποιεί. Σε κάθε οργάνωση βάσης αποδίδεται το μεγαλύτερο μέρος των συνδρομών και φίλων της ώστε να είναι οικονομικά αυτοτελής.
Το Εθνικό Συμβούλιο εκδίδει Κώδικα Διαφάνειας που ισχύει για το σύνολο των οργάνων και των στελεχών του Κινήματος.
Άρθρο 10: Συλλογικότητα
Το Κίνημα λειτουργεί συλλογικά τόσο στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων όσο και στην ανάδειξη των στελεχών και των οργάνων.
Για να ενισχύσει τη συλλογικότητα στη λειτουργία του, το Κίνημα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τους πολίτες και τις κοινωνικές οργανώσεις και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος ή και κομματικού δημοψηφίσματος όταν αυτό απαιτείται για κρίσιμα θέματα.
Η διαβούλευση στηρίζεται στη διατύπωση προτάσεων και την ταυτόχρονη ενημέρωση πολιτών και φορέων με πρόσκληση προς αυτούς να εκφράσουν τις θέσεις τους. Η διαδικασία της διαβούλευσης είναι προϋπόθεση για τη λήψη απόφασης από τα όργανα του Κινήματος σε θέματα που αφορούν την κοινωνία των πολιτών.
Η διεξαγωγή κομματικού δημοψηφίσματος αποφασίζεται από το Εθνικό Συμβούλιο. Η διεξαγωγή του είναι υποχρεωτική αν το ζητήσει το 30% των Μελών του Κινήματος. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεσμεύει το Κίνημα για την υποστήριξη και εφαρμογή της απόφασης που πλειοψήφησε.
Άρθρο 11: Αξιολόγηση-Λογοδοσία
Η αρχή της αξιολόγησης και της λογοδοσίας ισχύει για όλα τα όργανα του Κινήματος αλλά και ατομικά για τα στελέχη που είναι μέλη του Κινήματος και ως εκπρόσωποί του κατέχουν θέση ευθύνης ή αξίωμα σε κρατικούς ή κοινωνικούς φορείς.
Όλα τα αιρετά όργανα και τα στελέχη του Κινήματος λογοδοτούν τακτικά μία φορά τον χρόνο στα σώματα ή τα όργανα που τους ανέδειξαν και εκτάκτως όταν το ζητήσει η απόλυτη πλειοψηφία τους. Η ανάκληση των αιρετών οργάνων και προσώπων γίνεται με την επίτευξη της πλειοψηφίας του 50% + 1 στις οργανώσεις ή τα όργανα που τους εξέλεξαν.
Το Εθνικό Συμβούλιο εκδίδει κανονισμό λειτουργίας με τις λεπτομέρειες για τις διαδικασίες λογοδοσίας και αξιολόγησης που ακολουθούνται στο Κίνημα.
Άρθρο 12: Ανάδειξη και σύνθεση οργάνων
Η ανάδειξη των οργάνων του Κινήματος γίνεται με μυστική ψηφοφορία. Κάθε μέλος έχει μία ψήφο. Δεν αναγνωρίζεται πληρεξουσιότητα για τη συμμετοχή σε συνεδριάσεις ή εκλογικές διαδικασίες. Το Κίνημα διασφαλίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις και εγγυήσεις ώστε να είναι δυνατή η διαδικτυακή ψήφος.
Η αναπλήρωση των μελών των οργάνων του Κινήματος γίνεται από τους επιλαχόντες κατά σειρά κατάταξης στην αντίστοιχη ψηφοφορία.
Σε κάθε όργανο διασφαλίζεται η συμμετοχή κάθε φύλου σε ποσοστό 40% τουλάχιστον. Όπου προβλέπεται θέση αναπληρωτή, τότε αυτός είναι διαφορετικού φύλου από αυτό του επικεφαλής.
Η ανανέωση στη σύνθεση των συλλογικών οργάνων επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, με δύο τρόπους: ανανέωση των προσώπων σε ποσοστό 20% τουλάχιστον στη σύνθεση κάθε εκλεγμένου οργάνου σε σχέση με την προηγούμενη σύνθεση και θέσπιση ανώτερου ορίου στις τρεις (3) θητείες για τη συμμετοχή ενός μέλους στο ίδιο όργανο.
Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης που διαθέτει κάθε μέλος σε εκλογική διαδικασία είναι το 20% του αριθμού των μελών του οργάνου.
Τα μέλη του Κινήματος που κατέχουν θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος και στους οργανισμούς του Δημοσίου δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι για θέσεις κομματικής ευθύνης σε δημοτικά, νομαρχιακά και περιφερειακά όργανα.
Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος οφείλουν να περιφρουρούν την πολιτική αυτονομία και την ακηδεμόνευτη λειτουργία του Κινήματος μέσω της δικής τους προσωπικής λειτουργικής ανεξαρτησίας.
Άρθρο 13: Ένταξη Νεολαίας
Το Κίνημα δίνει έμφαση στη νέα γενιά και διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή της στις οργανώσεις και τα όργανα του Κινήματος. Αναγνωρίζει τη δημιουργική πρωτοπορία της νεολαίας, εμπιστεύεται τις νέες και τους νέους και τους ενθαρρύνει να αναλαμβάνουν ευθύνες και να συμβάλλουν ως πρωταγωνιστές στη διάδοση, ανάδειξη και εφαρμογή των αρχών και αξιών του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του προοδευτικού κινήματος.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ – ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Άρθρο 14: Μέλη του Κινήματος
Κάθε πολίτης που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του και ασπάζεται τις αρχές και τους σκοπούς του Κινήματος μπορεί να γίνει μέλος ή φίλος του Κινήματος με αίτησή του, εφόσον δεν συμμετέχει σε άλλο ελληνικό πολιτικό κόμμα ή σε οργανώσεις και φορείς των οποίων οι στόχοι έρχονται σε αντίθεση με αυτούς του Κινήματος.
Η ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής υποβάλλεται σε σχετική ιστοσελίδα του διαδικτυακού τόπου του Κινήματος με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας. Στην αίτησή του το υπό έγκριση μέλος ή ο φίλος αναφέρει την οργάνωση βάσης (Δημοτική Συνέλευση) δραστηριοποίησής του με βάση τον τόπο που ζει ή εργάζεται. Η τελευταία οφείλει μέσα σε μία εβδομάδα από την υποβολή της αίτησης να την εγκρίνει ή να την απορρίψει με αιτιολογημένη γνώμη που κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο. Η εγγραφή ενεργοποιείται από τη στιγμή που το νέο μέλος ή φίλος θα πληρώσει την προβλεπόμενη ετήσια συνδρομή του.
Τα μέλη του Κινήματος:
- Έχουν πλήρη και ίσα δικαιώματα. Εκλέγουν και εκλέγονται στα όργανα, τις επιτροπές και τις ομάδες δουλειάς και συμμετέχουν ισότιμα στη λειτουργία του Κινήματος.
- Κατά την εγγραφή τους εφοδιάζονται με μοναδικό αριθμό ηλεκτρονικού μητρώου που τους επιτρέπει να αξιοποιούν το σύνολο των διαδικτυακών δυνατοτήτων που προσφέρει το Κίνημα.
- Οφείλουν να τακτοποιούν την ετήσια συνδρομή τους πριν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Σε αντίθετη περίπτωση διαγράφονται από την ηλεκτρονική βάση Μελών έως ότου καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
- Οφείλουν να τηρούν τις καταστατικές αρχές, να συμμετέχουν στις διαδικασίες του Κινήματος και να φροντίζουν για τη διάδοση των αρχών και των θέσεων του Κινήματος.
Το μέλος μπορεί να αποχωρήσει από το Κίνημα με δήλωσή του ή να απολέσει την ιδιότητα του μέλους σε περίπτωση που δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο του Κινήματος.
Οι φίλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τα μέλη του Κινήματος, με την εξαίρεση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στα όργανα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
Άρθρο 15: Αρχές οργάνωσης του Κινήματος
Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών περιλαμβάνει οργανώσεις και δίκτυα πολιτών που συμφωνούν με τις αρχές του. Συγκροτείται σε τρία επίπεδα: τοπικό, νομαρχιακό και εθνικό. Το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του Κινήματος.
Το Εθνικό Συμβούλιο αποτελεί το κεντρικό όργανο μεταξύ δύο συνεδρίων.
Η οργάνωση βάσης του Κινήματος είναι η Δημοτική Συνέλευση, στην οποία κάθε μέλος ή φίλος είναι εγγεγραμμένος ως προϋπόθεση για να διατηρεί την ιδιότητα του μέλους – φίλου. Το Κίνημα αξιοποιεί την τεχνολογία και το διαδίκτυο στη λειτουργία του. Φροντίζει για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στους χώρους που έχουν την έδρα τους τα όργανα του Κινήματος.
Το Κίνημα υποστηρίζει ομάδες πρωτοβουλίας και δίκτυα αυτοοργάνωσης των πολιτών που πιστεύουν στις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού και εκφράζονται από την ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματος, επειδή τα παραπάνω αποτελούν διεύρυνση και αναβάθμιση της δημοκρατίας.
Άρθρο 16: Δημοτική Συνέλευση – Δημοτικό Συντονιστικό Συμβούλιο
Σε κάθε Δήμο λειτουργεί μία Δημοτική Συνέλευση που προσδιορίζεται από την περιοχή που καλύπτει και φέρει το όνομά της. Με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου μπορεί να λειτουργούν περισσότερες της μιας Δημοτικές Συνελεύσεις σ’ έναν Δήμο. Σε μικρές πληθυσμιακά ενότητες που δεν λειτουργούν Δημοτικές Συνελεύσεις, ιδρύονται σύνδεσμοι που εντάσσονται στην αντίστοιχη Δημοτική Συνέλευση.
Η Δημοτική Συνέλευση εκφράζει το Κίνημα και μεριμνά για τη γνωστοποίηση των θέσεών του στους πολίτες του Δήμου. Φροντίζει μέσω ανοικτής διαβούλευσης να αξιοποιεί απόψεις και προτάσεις των πολιτών, ώστε οι αποφάσεις του Κινήματος να είναι σύμφωνες προς το συμφέρον της περιοχής και των πολιτών. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες επιδιώκοντας τη συμμετοχή πέραν των μελών του και των πολιτών-δημοτών σε εκδηλώσεις και δράσεις που προάγουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής και ενισχύουν τους δεσμούς αλληλεγγύης και συμπόρευσης για την κοινωνική πρόοδο.
Η Δημοτική Συνέλευση συνέρχεται σε τακτική βάση και με απόφαση των μελών της μπορεί να συνεδριάζει ανοικτά με συμμετοχή και πολιτών που δεν είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος.
Η Δημοτική Συνέλευση εκλέγει με μυστική ψηφοφορία το Δημοτικό Συντονιστικό Συμβούλιο και τον Συντονιστή του. Το Δημοτικό Συντονιστικό Συμβούλιο εκλέγει τον Αναπληρωτή Συντονιστή και κατανέμει αρμοδιότητες στα μέλη του.
Ο αριθμός των μελών του Δημοτικού Συντονιστικού Συμβουλίου καθορίζεται με κριτήριο πληθυσμιακό και τις διαπιστωμένες ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιοχής. Το Δημοτικό Συντονιστικό Συμβούλιο συνέρχεται με πρόσκληση του Συντονιστή και στις συνεδριάσεις του μπορούν να καλούνται αναλόγως του θέματος μέλη και φίλοι του Κινήματος που έχουν εκλεγεί σε όργανα φορέων της περιοχής. Η θητεία των μελών του Δημοτικού Συντονιστικού Συμβουλίου είναι διετής. Η Δημοτική Συνέλευση υποστηρίζει και συνεργάζεται με δίκτυα πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή και έχουν εξειδικευμένο αντικείμενο δράσης.
Η Δημοτική Συνέλευση συνεδριάζει τακτικά κάθε 1 φορά τον μήνα και εκτάκτως μετά από πρόταση του Συντονιστή ή αν το ζητήσει το 1/2 των μελών της.
Άρθρο 17: Νομαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο
Το Νομαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο είναι το ανώτερο όργανο του Κινήματος στον νομό. Εξειδικεύει τη γενική πολιτική του Κινήματος και αποφασίζει στο πλαίσιο των αρχών και της πολιτικής του Κινήματος για τα θέματα του νομού.
Το Νομαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο συγκροτείται από τους εκπροσώπους των Δημοτικών Συντονιστικών Συμβουλίων (Συντονιστή και αναπληρωτή Συντονιστή ), της Νεολαίας και από τουλάχιστον ίσο αριθμό (με τους προαναφερθέντες) μελών που εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από τη Νομαρχιακή Συνέλευση. Επικεφαλής του Νομαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου είναι ο Συντονιστής με τον αναπληρωτή Συντονιστή που εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία από όλα τα μέλη του Κινήματος στον νομό. Η θητεία του Νομαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου είναι διετής σε αντιστοιχία με την εκλογή των Δημοτικών Συντονιστικών Συμβουλίων. Στις συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου οι βουλευτές και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που προέρχονται από το νομό.
Σε περιπτώσεις που οι τοπικές συνθήκες το επιβάλλουν, ιδίως λόγω της νησιωτικότητας της χώρας, μπορούν να λειτουργούν περισσότερα του ενός Νομαρχιακά Συντονιστικά Συμβούλια στον ίδιο νομό, μετά από σχετική απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.
Το Νομαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά κάθε μήνα και εκτάκτως μετά από πρόταση του Συντονιστή ή αν το ζητήσει το 1/2 των μελών του.
Η συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου διευκολύνεται μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου απαιτείται.
Άρθρο 18: Περιφερειακό Συντονιστικό Συμβούλιο
Σε κάθε αυτοδιοικητική περιφέρεια της χώρας λειτουργεί το Περιφερειακό Συντονιστικό Συμβούλιο του Κινήματος. Το Περιφερειακό Συντονιστικό Συμβούλιο έχει αρμοδιότητα στα θέματα που αφορούν την παρουσία και την ανάπτυξη του Κινήματος στην περιφέρεια μέσω του συντονισμού και της συνεργασίας των Νομαρχιακών Συντονιστικών Συμβουλίων της περιφέρειας. Καθορίζει τις προτεραιότητες και σχεδιάζει τις δράσεις του Κινήματος που έχουν περιφερειακή διάσταση.
Το Περιφερειακό Συντονιστικό Συμβούλιο συγκροτείται από τους εκπροσώπους των Νομαρχιακών Συντονιστικών Συμβουλίων της περιφέρειας (Συντονιστή και Αναπληρωτή Συντονιστή), από έναν εκπρόσωπο της Νεολαίας από κάθε Νομό καθώς και από τουλάχιστον ένα (1) μέλος από κάθε Νομό της Περιφέρειας που εκλέγεται από την αντίστοιχη Νομαρχιακή Συνέλευση. Ο επικεφαλής – Συντονιστής του Περιφερειακού Συντονιστικού Συμβουλίου εκλέγεται μεταξύ των μελών του Περιφερειακού Συντονιστικού Συμβουλίου για διετή θητεία. Οι υποψήφιοι Συντονιστές του Περιφερειακού Συντονιστικού Συμβουλίου οφείλουν να μην είναι παράλληλα Συντονιστές σε επίπεδο Νομού ή Δήμου.
Στο Περιφερειακό Συντονιστικό Συμβούλιο μπορούν να συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου οι βουλευτές, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και οι πρόεδροι των περιφερειακών οργανώσεων και φορέων που είναι μέλη-φίλοι του Κινήματος.
Το Περιφερειακό Συντονιστικό Συμβούλιο είναι το κύριο όργανο του Κινήματος για θέματα που αφορούν την διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς της περιφέρειας κι έχει αρμοδιότητα να συμβάλλει στην εκπόνηση του κατάλληλου αναπτυξιακού προγράμματος με βάση τις ανάγκες και τα πλεονεκτήματα της περιφέρειας αναλαμβάνοντας κάθε σχετική πρωτοβουλία όπως είναι η οργάνωση ημερίδων και συνεδρίων για την προώθηση αυτού του σκοπού.
Άρθρο 19: Ελληνισμός της Διασποράς
Οι Έλληνες της Διασποράς που είναι μέλη και φίλοι του Κινήματος συμμετέχουν σε αντίστοιχες οργανώσεις που λειτουργούν σε άλλες χώρες. Έχουν ίσα δικαιώματα συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων και εκπροσώπησης στα κεντρικά όργανα του Κινήματος. Μέσω της διαδικτυακής του λειτουργίας το Κίνημα παρέχει όλα τα μέσα για την απρόσκοπτη συμμετοχή του Ελληνισμού της Διασποράς στη δράση του Κινήματος.
Το Εθνικό Συμβούλιο εκδίδει κανονισμό με τις λεπτομέρειες για την οργανωτική ένταξη του Ελληνισμού της Διασποράς στις διαδικασίες του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
Άρθρο 20: Οργάνωση Νεολαίας
Οι νέες και οι νέοι μέχρι 28 ετών που εκφράζονται από την Ιδρυτική Διακήρυξη και τις πολιτικές θέσεις του Κινήματος, εφόσον το επιθυμούν, εντάσσονται στις οργανώσεις βάσης και συμμετέχουν ως μέλη ισότιμα στη λειτουργία του Κινήματος. Σε κάθε Δημοτική Συνέλευση εκλέγεται με την ίδια ψηφοφορία για το Δημοτικό Συντονιστικό Συμβούλιο και ένα μέλος από τη Νεολαία ως εκπρόσωπός της. Οι εκπρόσωποι της Νεολαίας που είναι μέλη των Δημοτικών Συντονιστικών Συμβουλίων των Συνελεύσεων του νομού συμμετέχουν στο Νομαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο. Ένας εκπρόσωπος της Νεολαίας από κάθε Νομαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο ορίζεται ως εκπρόσωπος της Νεολαίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η Νεολαία πέρα από τη συμμετοχή των μελών της στις οργανώσεις του Κινήματος, οργανώνεται πανελλαδικά σε ένα δίκτυο Νεολαίας. Ειδικός κανονισμός που εκδίδεται από το Εθνικό Συμβούλιο προβλέπει τις λεπτομέρειες οργάνωσης και λειτουργίας του δικτύου Νεολαίας του Κινήματος.
Άρθρο 21: Κοινωνικά Δίκτυα
Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος πέρα από την υποχρέωση εγγραφής τους στις οργανώσεις βάσης, μπορούν να δημιουργήσουν κοινωνικά δίκτυα πολιτικής και δίκτυα δράσης με βάση συγκεκριμένο αντικείμενο. Τα δίκτυα με την χρήση του διαδικτύου μπορούν να συνδεθούν και να συνεργασθούν σε τοπικό, περιφερειακό ή πανελλαδικό επίπεδο. Τα δίκτυα λειτουργούν με ανοικτές διαδικασίες και μπορούν να αναδείξουν συντονιστικά όργανα. Το πλαίσιο λειτουργίας των δικτύων εντάσσεται στο πλαίσιο λειτουργίας του Κινήματος και είναι σύμφωνο με τις διακηρυγμένες αρχές του.
Το Εθνικό Συμβούλιο εκδίδει κανονισμό με τις λεπτομέρειες για την λειτουργία των δικτύων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ – ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
Άρθρο 22: Το Συνέδριο
Το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του Κινήματος. Έχει την πλήρη αρμοδιότητα για όλα τα θέματα που αφορούν τη στρατηγική του Κινήματος, το πρόγραμμα, τις πολιτικές θέσεις, την οργανωτική πολιτική, την εκλογική τακτική καθώς επίσης σε ό,τι αφορά το καταστατικό και την αλλαγή του. Το Συνέδριο διεξάγεται τακτικά κάθε 3 χρόνια. Η διεξαγωγή του μπορεί να μετατοπιστεί χρονικά με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου και αυξημένη πλειοψηφία 2/3. Οι σύνεδροι εκλέγονται όλοι ανεξαιρέτως από τις Δημοτικές Συνελεύσεις και μόνο. Το εκλογικό μέτρο, ο αριθμός των συνέδρων ανά οργάνωση και άλλες λεπτομέρειες ρυθμίζονται με εγκύκλιο που εκδίδει εγκαίρως η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου. Στις προσυνεδριακές εκλογικές διαδικασίες συμμετέχουν όσοι έχουν εγγραφεί ως Μέλη ή Φίλοι στο Κίνημα και έχουν καλύψει την ετήσια οικονομική τους συνδρομή τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την ημέρα της ανάδειξης συνέδρων. Σύνεδροι μπορούν να εκλεγούν μόνο τα Μέλη του Κινήματος. Μέλη του συνεδρίου είναι αυτοδικαίως οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές του Κινήματος. Στο συνέδριο συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου-χωρίς δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι εκτός αν έχουν εκλεγεί ως σύνεδροι- οι εν ενεργεία δήμαρχοι-περιφερειάρχες-πρόεδροι τριτοβάθμιων οργανώσεων που είναι μέλη και φίλοι του Κινήματος.
Το Συνέδριο προκηρύσσεται έξι μήνες πριν από την συμπλήρωση της τριετίας από το προηγούμενο. Ο προσυνεδριακός διάλογος είναι ανοικτός σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες και διεξάγεται τόσο στο πλαίσιο των οργανώσεων όσο και σε δημόσιες εκδηλώσεις. Στη διαμόρφωση των θέσεων και προτάσεων για το πρόγραμμα, το καταστατικό και άλλα θέματα που θα αποτελέσουν και το πλαίσιο εισήγησης στο συνέδριο, συμμετέχουν τα μέλη, οι φίλοι και κάθε προοδευτικός πολίτης.
Το Συνέδριο μπορεί να διεξαχθεί εκτάκτως μετά από πρόταση του ¼ των μελών του Εθνικού Συμβουλίου που ψηφίζεται με απόλυτη πλειοψηφία από το Εθνικό Συμβούλιο. Στην απόφαση αυτή προσδιορίζεται το αντικείμενο και οι στόχοι του εκτάκτου Συνεδρίου. Στο έκτακτο Συνέδριο σύνεδροι είναι όσοι εκλέχθηκαν στο αμέσως προηγούμενο τακτικό Συνέδριο εφόσον δεν έχει παρέλθει διετία από την ημερομηνία διεξαγωγής του. Μετά την συμπλήρωση της διετίας, οι σύνεδροι για το έκτακτο Συνέδριο εκλέγονται με τις διαδικασίες που προβλέπονται για το τακτικό Συνέδριο. Ανάλογη διαδικασία ακολουθείται για τη διεξαγωγή εθνικής συνδιάσκεψης που δεν έχει εκλογικό χαρακτήρα. Συνέδρια και Συνδιασκέψεις με θεματικό ή περιφερειακό χαρακτήρα, συγκαλούνται με απόφαση του εθνικού συμβουλίου και έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα για τα θέματα που αποτελούν και το αντικείμενο της σύγκλησής τους.
Άρθρο 23: Το Εθνικό Συμβούλιο
Το Εθνικό Συμβούλιο είναι το ανώτερο όργανο μεταξύ δύο συνεδρίων. Έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα να ορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν όλα τα άλλα όργανα του Κινήματος, εξειδικεύοντας και εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Συνεδρίου. Το Εθνικό Συμβούλιο εκδίδει ειδικούς κανονισμούς, όπου χρειάζεται και αποφασίζει για κάθε θέμα που δεν ρυθμίζεται ρητά από το καταστατικό.
Το Εθνικό Συμβούλιο αποτελείται από 150 μέλη που εκλέγονται με ενιαία μυστική ψηφοφορία με κάλπη στο τακτικό Συνέδριο του Κινήματος. Στη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου διασφαλίζεται ότι κάθε φύλο εκπροσωπείται σε ποσοστό τουλάχιστον 40% καθώς επίσης και οι προερχόμενοι από τη Νεολαία σε ποσοστό 10% τουλάχιστον. Οι Βουλευτές – Ευρωβουλευτές που είναι μέλη του Κινήματος είναι αυτοδίκαια μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.
Στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου καλούνται οι Συντονιστές των Περιφερειακών Συντονιστικών Συμβουλίων και οι Συντονιστές των Νομαρχιακών Συντονιστικών Συμβουλίων.
Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης που διαθέτει κάθε σύνεδρος ανέρχεται στο 20% του αριθμού των μελών του Εθνικού Συμβουλίου..
Το Εθνικό Συμβούλιο εκλέγει:
– Το Κεντρικό Συμβούλιο
– Τον Συντονιστή του Κεντρικού Συμβουλίου
– Την Επιτροπή Δεοντολογίας
– Την Επιτροπή Εκλογικού Σχεδιασμού
– Την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου
– Την Επιτροπή Διαβούλευσης
– Την Επιτροπή Δικτύωσης – Εθελοντισμού
– Τον Συνήγορο του Μέλους και του Φίλου
Το Εθνικό Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά κάθε 2 μήνες και εκτάκτως αν το ζητήσει το 1/3 των μελών του.
Η συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου διευκολύνεται μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου απαιτείται.
Άρθρο 24: Διαρκές Συνέδριο
Το Διαρκές Συνέδριο αποτελείται από τους συνέδρους του τελευταίου τακτικού Συνεδρίου. Συγκαλείται στην αρχή κάθε χρόνου για να αποφασίσει τον πολιτικό σχεδιασμό του έτους, τις πρωτοβουλίες του κόμματος και να τοποθετηθεί επί των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων. Το Διαρκές Συνέδριο συγκαλείται από το Εθνικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Προέδρου και του Κεντρικού Συμβουλίου. Στο Διαρκές Συνέδριο καλούνται οι επικεφαλής – Συντονιστές των οργάνων του Κινήματος σε όλα τα επίπεδα, καθώς επίσης εκπρόσωποι Τριτοβάθμιων Οργανώσεων θεσμικών φορέων (αυτοδιοικητικών, εργατικών, εργοδοτικών, επιστημονικών, κοινωνικών) που ανήκουν στο Κίνημα.
Άρθρο 25: Κεντρικό Συμβούλιο
Το Κεντρικό Συμβούλιο αποτελεί το κεντρικό όργανο του Κινήματος μεταξύ δύο συγκλήσεων του Εθνικού Συμβουλίου. Αποφασίζει τον πολιτικό προγραμματισμό και τη στρατηγική του Κινήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου. Είναι αρμόδιο να συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο και να ορίζει την ημερήσια διάταξή του. Το Κεντρικό Συμβούλιο συγκαλείται από τον Πρόεδρο του Κινήματος. Συνεδριάζει τακτικά μια φορά την εβδομάδα και εκτάκτως με εισήγηση του Προέδρου.
Το Κεντρικό Συμβούλιο αποτελείται από 19 μέλη που εκλέγονται από το Εθνικό Συμβούλιο, τον Συντονιστή του Κεντρικού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο του Κινήματος.
Άρθρο 26: Συντονιστής Κεντρικού Συμβουλίου
Ο Συντονιστής του Κεντρικού Συμβουλίου εκλέγεται από το Εθνικό Συμβούλιο με μυστική ψηφοφορία στην πρώτη συνεδρίασή του μετά το τακτικό Συνέδριο. Είναι αρμόδιος να συντονίζει, να υποστηρίζει και να εφαρμόζει την πολιτική που αποφασίζεται στο Εθνικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο. Έχει την ευθύνη να αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των καθηκόντων του για θέματα καθημερινής λειτουργίας του Κινήματος.
Άρθρο 27: Πρόεδρος
Ο Πρόεδρος του Κινήματος εκπροσωπεί το Κίνημα σύμφωνα με τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προβολή των θέσεων, τη βελτίωση της λειτουργίας, την ενίσχυση των θέσεων με την κοινωνία και την προώθηση των πολιτικών συνεργασιών του Κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς.
Ο Πρόεδρος εκλέγεται με άμεση ψηφοφορία από την κοινωνική βάση του Κινήματος για θητεία 3 ετών. Η ψηφοφορία διενεργείται τουλάχιστον ένα μήνα πριν την διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου. Η λίστα των υποψηφίων Προέδρων καταρτίζεται με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Υποψήφιος Πρόεδρος μπορεί να είναι κάθε μέλος του Κινήματος που έχει προταθεί από 1/3 των μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Πρόεδρος εκλέγεται όποιος συγκεντρώνει το 50% + 1 του συνόλου των ψήφων, συμπεριλαμβανομένων στα έγκυρα και των λευκών ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση που ουδείς εκ των υποψηφίων συγκεντρώσει το προβλεπόμενο ποσοστό, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από 7 ημέρες μεταξύ των 2 πρώτων σε ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία. Ο πλειοψηφών υποψήφιος εκλέγεται Πρόεδρος.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος ορίζει τον Διευθυντή Υπηρεσιών του Κινήματος, ο οποίος μεριμνά για την ορθή λειτουργία των υπηρεσιών του Κινήματος και την υποστήριξη του έργου των οργάνων και των επιτροπών του Κινήματος.
Μεταβατική διάταξη: Ο ιδρυτής του Κινήματος είναι ο Πρόεδρος του Κινήματος μέχρι την εκλογή Προέδρου του Κινήματος όπως προβλέπεται παραπάνω ενόψει του πρώτου Συνεδρίου του Κινήματος.
Άρθρο 28: Κοινοβουλευτική Ομάδα
Οι Βουλευτές – Ευρωβουλευτές που ανήκουν στο Κίνημα εκφράζουν την πολιτική του εξειδικεύοντας τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων στο πλαίσιο λειτουργίας του Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι Βουλευτές – Ευρωβουλευτές συγκροτούν Κοινοβουλευτική Ομάδα που λειτουργεί με βάση τον Κανονισμό της.
Άρθρο 29: Τομείς και Δίκτυα
Με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση του Προέδρου και του Κεντρικού Συμβουλίου, δημιουργούνται τομείς παραγωγής πολιτικής και δίκτυα οργάνωσης και δράσης. Όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου συμμετέχουν στη συντονιστική Επιτροπή Τομέα ή Δικτύου με δήλωση προτίμησης και τελική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου. Ο Συντονιστής του Κεντρικού Συμβουλίου έχει την ευθύνη για την αποτελεσματική λειτουργία και συνεργασία των Τομέων και Δικτύων. Ο αριθμός, το αντικείμενο και η διάταξη των Τομέων και των Δικτύων αποφασίζεται από το Εθνικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Προέδρου και του Κεντρικού Συμβουλίου.
Άρθρο 30: Επιτροπές Εθνικού Συμβουλίου
Το Εθνικό Συμβούλιο συγκροτεί επιτροπές και όργανα που απαρτίζονται από μέλη του με επικεφαλής μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου. Το Εθνικό Συμβούλιο εκδίδει ειδικούς κανονισμούς με τις λεπτομέρειες λειτουργίας κάθε επιτροπής (του άρθρου 22) αναλόγως των αρμοδιοτήτων της.
Άρθρο 31: Επιτροπή Εκλογικού Σχεδιασμού
Η Επιτροπή Εκλογικού Σχεδιασμού αποτελείται από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου με επικεφαλής μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου. Είναι αρμόδια για τον εκλογικό σχεδιασμό, τη δημιουργία «τράπεζας στελεχών», καθώς και την εξειδίκευση και παρακολούθηση των διαδικασιών για την καλύτερη επιλογή των προσώπων που θα περιληφθούν σε ψηφοδέλτια εκλογών στις οποίες παίρνει μέρος το Κίνημα. Η Επιτροπή εισηγείται με τεκμηρίωση και στοιχεία στο Εθνικό Συμβούλιο, που οριστικοποιεί τον τελικό κατάλογο υποψηφίων λαμβάνοντας υπόψη τις εκλογικές διαδικασίες βάσης για τις αντίστοιχες υποψηφιότητες.
Άρθρο 32: Επιτροπή Δεοντολογίας
Η Επιτροπή Δεοντολογίας αποτελείται από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου με επικεφαλής μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου. Η Επιτροπή είναι αρμόδια για την τήρηση του Καταστατικού και την εν γένει ορθή λειτουργία των οργάνων του Κινήματος και των στελεχών σύμφωνα με τις αρχές του Κινήματος και τις προβλεπόμενες διατάξεις. Η Επιτροπή ελέγχει πειθαρχικά μέλη του Κινήματος που παραπέμπονται με συγκεκριμένη πρόταση, στην οποία περιλαμβάνονται οι λόγοι της παραπομπής. Είναι αρμόδια να αποσαφηνίζει θέματα εφαρμογής του Καταστατικού και να βεβαιώνει την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων στις οργανώσεις και τα όργανα του Κινήματος.
Άρθρο 33: Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου
Η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου αποτελείται από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου με επικεφαλής μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου. Η Επιτροπή είναι αρμόδια για θέματα που άπτονται της οικονομικής λειτουργίας του Κινήματος. Έχει την ευθύνη να ασκεί έλεγχο στο σύνολο των οργανώσεων και οργάνων του Κινήματος και να υποβάλλει σχετικές εκθέσεις στο Εθνικό Συμβούλιο όταν προκύπτει θέμα οικονομικής λειτουργίας. Σε ετήσια βάση υποχρεούται να υποβάλλει συνολική έκθεση οικονομικού ελέγχου που συζητείται σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο και καλείται να την εγκρίνει.
Άρθρο 34: Επιτροπή Διαβούλευσης
Η Επιτροπή Διαβούλευσης αποτελείται από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου με επικεφαλής μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου. Η Επιτροπή είναι αρμόδια να σχεδιάζει και να συντονίζει τη διαρκή διαβούλευση των οργάνων του Κινήματος με τους φορείς που εκπροσωπούν, τους πολίτες και τις κοινωνικές οργανώσεις. Η διαβούλευση διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα των οργάνων του Κινήματος και συμμετέχουν σε αυτήν εκ μέρους του Κινήματος οι αρμόδιοι κατά περίπτωση αναλόγως του αντικειμένου. Η Επιτροπή καταρτίζει έκθεση σε ετήσια βάση με τα πεπραγμένα της.
Άρθρο 35: Επιτροπή Δικτύωσης – Εθελοντισμού
Η Επιτροπή Δικτύωσης- Εθελοντισμού αποτελείται από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου με επικεφαλής μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου. Έχει την αρμοδιότητα να καταρτίζει κατάλογο ακτιβιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και προτείνει δράσεις. Αναπτύσσει σχέση συνεργασίας μαζί τους και συμβάλλει στην δημιουργία νέων οργανώσεων ακτιβιστικού ή εθελοντικού χαρακτήρα. Σκοπός της Επιτροπής είναι η ενθάρρυνση των μελών και των φίλων του Κινήματος σε συμμετοχή σε ακτιβιστικές και εθελοντικές οργανώσεις και δράσεις και η υποστήριξη αντίστοιχων δομών πέραν του οργανωτικού πλαισίου του κόμματος. Το Εθνικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση της Επιτροπής Δικτύωσης-Εθελοντισμού αποφασίζει την ανακήρυξη συγκεκριμένων χρονικών περιόδων (ημέρα, εβδομάδα, μήνας) ως ημέρα ή εβδομάδα ή μήνα εθελοντισμού και κοινωνικής ευθύνης με συγκεκριμένο περιεχόμενο σε συνεργασία με ομάδες πολιτών και κοινωνικούς φορείς.
Άρθρο 36: Συνήγορος μέλους και φίλου του Κινήματος
Το Εθνικό Συμβούλιο εκλέγει από τα μέλη του τον Συνήγορο του μέλους και του φίλου του Κινήματος. Ο Συνήγορος έχει την ευθύνη να επιλαμβάνεται μετά από συγκεκριμένη καταγγελία οποιουδήποτε θέματος που αφορά τον περιορισμό ή την παρεμπόδιση της άσκησης των δικαιωμάτων του μέλους ή φίλου του Κινήματος. Με πρωτοβουλία του υποβάλλει αναφορές επισημαίνοντας αδυναμίες και ελλείψεις και προτείνει τρόπους για τη διευκόλυνση κάθε μέλους και φίλου να συμμετάσχει στις λειτουργίες του Κινήματος ασκώντας τα προβλεπόμενα από το Καταστατικό δικαιώματά του.
Άρθρο 37: Εργαστήριο Επιμόρφωσης
Το Εργαστήριο Επιμόρφωσης σχεδιάζει και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά-επιμορφωτικά προγράμματα για μέλη και φίλους με στόχο την καλλιέργεια των στελεχών και την ποιοτική αναβάθμιση των οργανώσεων. Οι υπεύθυνοι του Εργαστηρίου ορίζονται με εισήγηση του Προέδρου και του Κεντρικού Συμβουλίου. Ο προγραμματισμός του Εργαστηρίου εγκρίνεται από το Εθνικό Συμβούλιο, στο οποίο υποβάλλει ετήσιο απολογισμό.
ΑΡΘΡΟ 38: ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
Η 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ που συνέρχεται στην Αθήνα στις 2, 3 και 4 Ιουνίου του 2017, αναδεικνύει Προσωρινό Εθνικό Συμβούλιο. Το Προσωρινό Εθνικό Συμβούλιο αποτελείται από:
α) Εκατό μέλη που εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία σε κάλπη. Ισχύει ποσόστωση για την εκπροσώπηση κάθε φύλου σε ποσοστό τουλάχιστον 40% και 10% για νέους.
β) Μέλη που εκλέγονται με εκλογική διαδικασία σε κάθε Περιφέρεια της χώρας και σε αριθμό τουλάχιστον 3ων εκπροσώπων ανά Περιφέρεια, με πληθυσμιακό κριτήριο. Με τον περιορισμό της προέλευσης των μελών από διαφορετικούς νομούς εξ όσων συγκροτούν την κάθε Περιφέρεια.
γ) Βουλευτές – Ευρωβουλευτές, πρώην Βουλευτές – Ευρωβουλευτές, τα Μέλη της Επιτροπής Εκλογικού Σχεδιασμού – Ετοιμότητας, καθώς και εκπροσώπους ειδικών ομάδων (ΑΜΕΑ, απόδημοι, αλλοδαποί, μετανάστες).
Η παρούσα μεταβατική διάταξη ισχύει μέχρι τη διεξαγωγή του πρώτου Συνεδρίου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.