Επίσκεψη κλιμακίου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2016

Από το Γραφείο Τύπου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Kλιμάκιο του Κινήματος συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθ. Φ. Τσαλίδη. Η συνάντηση έγινε μετά από αίτηση του Κινήματος και την ευγενική αποδοχή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Έγινε ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις προοπτικές και προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ενόψει και της αλλαγής ιδιοκτήτη, όπως και της προσπάθειας να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες μεταφορικού έργου, κυρίως από το λιμάνι του Πειραιά προς την Ευρώπη. Συζητήθηκε επίσης η προοπτική επέκτασης του σιδηροδρομικού δικτύου στην Δυτική Ελλάδα.

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών θεωρεί ότι η μοναδική γεωπολιτική τοποθεσία της Ελλάδας αποτελεί ένα σημαντικότατο συγκριτικό πλεονέκτημα, που ήδη έχει προσελκύσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια και ενδιαφέρον για περισσότερες επενδύσεις. 

Η αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τα επόμενα χρόνια, αφού μπορεί να αλλάξει τη μορφή της χώρας. Ο συνδυασμός του Θριασίου Πεδίου, με τη μεγάλη εγκατεστημένη βιομηχανική βάση (Ναυπηγεία, Χαλυβουργία, Χημικά, Αμυντική Βιομηχανία, Διυλιστήρια κ.λ.π) και την συγκέντρωση έμπειρου τεχνικού προσωπικού, τα μεγάλα λιμάνια του Πειραιά, Βόλου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αστακού, Ηγουμενίτσας κ.α., τις υπερσύγχρονες οδικές αρτηρίες της ΠΑΘΕ, Εγνατίας, αν συμπληρωθεί με σύγχρονο δίκτυο σιδηροδρόμων, θα κάνει την Ελλάδα έναν κυρίαρχο προορισμό για την είσοδο των Ασιατικών προϊόντων προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Χρειάζεται όμως σχεδιασμός και Εθνικές Προτεραιότητες. Ο κατακερματισμός του ΟΣΕ σε πολλές μικρότερες εταιρείες, έστω και αν αποσκοπούσε στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού, οδήγησε σε ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Αδυναμία ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου και τροχαίου υλικού. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Υπάρχουν πολλά συμφέροντα που αντιτίθενται στη ανάπτυξη των σιδηροδρόμων. Αλλά ήλθε η ώρα να σκεφτούμε τι συμφέρει την χώρα, τι θα φέρει Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για τον πολίτη.

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών επεξεργάζεται συνολικές στρατηγικές για την ανάπτυξη. Θα συνεχίσει τις επαφές με όλες τις παραγωγικές επιχειρήσεις, όπως και με τις οργανώσεις των εργαζομένων, γιατί αποτελεσματικές πολιτικές μπορούν να σχεδιαστούν μέσα από τους χώρους εργασίας και με την θετική συμβολή της αγοράς, και όχι πίσω από κλειστές πόρτες.