Δήλωση Γιώργου Α.Παπανδρέου για την παγκόσμια ημέρα των μεταναστών

17 Δεκεμβρίου 2019

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, της Υπηρεσίας Ασύλου, του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, της HumanRights360, της PRAKSIS και της Διεθνούς Αμνηστίας και αντάλλαξαν απόψεις για τις προκλήσεις που αφορούν στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, συζήτησαν για την ανάγκη προώθησης ολοκληρωμένων πολιτικών σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση και προστασία των αιτούντων άσυλο, τη χρησιμότητα ανταλλαγής καλών πρακτικών ως προς την ένταξη προσφύγων και μεταναστών, την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των ευάλωτων ομάδων και ιδιαίτερα των ασυνόδευτων ανηλίκων και των γυναικών, καθώς επίσης και για τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος 4636/2019.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας των Μεταναστών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επιθυμία μετακίνησης των ανθρώπων προκειμένου να υπερκεράσουν αντίξοες συνθήκες και να εδραιώσουν ένα μέλλον βιώσιμο και δημιουργικό, είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια λογική φόβου, αμηχανίας και εθελοτυφλίας, δηλαδή, μιας Ευρώπης «φρούριο».
Μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με διεθνή συνεργασία, προσεκτικό σχεδιασμό, σωστή φύλαξη των συνόρων με απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι συμπεριληπτικές, δημοκρατικές κοινωνίες, που έχουν την πολιτική βούληση να εφαρμόσουν ολοκληρωμένες πολιτικές, ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων, είναι αυτές που θα βγουν κερδισμένες.
Είναι αυτές που θα μπορούν να μετατρέψουν την πρόκληση σε ευκαιρία.

Οφείλουμε στην ιστορία μας, αλλά και για να προσαρμοστούμε σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα, μία αλλαγή πορείας, με ένα συνεκτικό σχέδιο που θα σέβεται τον άνθρωπο, δεν θα τον ωθεί στο περιθώριο, αλλά αντιθέτως θα υπηρετεί το μοναδικό ρεαλιστικό στόχο, αυτόν της ένταξης στην Ελληνική κοινωνία.»