Δήλωση Γ. Πεταλωτή για την πιλοτική χορήγηση θεωρήσεων σε υπηκόους τρίτων χωρών

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2017

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, Γιώργου Πεταλωτή:

Από το 2001 το Υπουργείο Εξωτερικών κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να βρεθεί τρόπος, ώστε να διευκολύνεται η παροχή βίζας για είσοδο Τούρκων τουριστών σε βραχυχρόνια ταξίδια τους. Η Κυβέρνηση Παπανδρέου το 2009 υπέβαλε αίτημα και πέτυχε να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιλοτικό πρόγραμμα διαδικασίας χορηγήσεως θεωρήσεων σε υπηκόους τρίτων χωρών, προσερχόμενους από την Τουρκία σε νησιά του Ανατολικού και Νοτίου Αιγαίου για παραμονή 15 ημερών. Το πρόγραμμα αυτό αργότερα επεκτάθηκε και για άλλα νησιά. Από τις 28.7.2010 μάλιστα καταργήθηκε και η υποχρέωση θεώρησης σε μεγάλες κατηγορίες Τούρκων πολιτών (πράσινα, γκρι και κόκκινα διαβατήρια). Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να τονωθεί σημαντικά ο τουρισμός των νησιών του Αιγαίου.

Όμως, ο Αν. ΥΠΕΞ κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ήδη ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται πλέον την επέκταση του προγράμματος αυτού», με αποτέλεσμα να πλήττεται ο τουρισμός μας εν μέσω κρίσης. Η κυβέρνηση δυστυχώς απλώς ανακοινώνει, χωρίς να εκδηλώνει την παραμικρή ενέργεια αποτροπής αυτής της άκρως δυσάρεστης για τη χώρα εξέλιξης.

Συντασσόμενοι και με την ανησυχία που εκφράζουν οι φορείς και οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου, απαιτούμε να λειτουργήσει επιτέλους το ΥΠΕΞ όπως οφείλει και να παύσει άμεσα να αρκείται στην υπηρεσιακή διεκπεραίωση μιας υπόθεσης με άμεση αντανάκλαση στην εθνική οικονομία, αφού πρώτα προφανώς αντιληφθεί το μέγεθος του ζητήματος σε όλες του τις πτυχές.