Συζήτηση για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2017 

Από το Γραφείο Τύπου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στα Πετράλωνα για τις Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες, κατόπιν συνεργειών του Εργαστηρίου Επιμόρφωσης του Κινήματος και του Τομέα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν για θέματα που αφορούν ευαίσθητες κατηγορίες συνανθρώπων μας.

Ο Μοχάμεντ Μοαβία, επικεφαλής του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, έδωσε πληροφορίες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας και παρουσίασε στους πολίτες τις προσπάθειες και δράσεις που πραγματοποιούνται κατά των διακρίσεων.

Η εμπεριστατωμένη και πλούσια σε πληροφορίες εισήγηση του πρώην υπουργού και Εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Γιώργου Πεταλωτή, που ανέπτυξε τα προβλήματα της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης και έθεσε προβλήματα εκπαίδευσης, παρά την αναβάθμιση της ζωής των Μουσουλμάνων στη Θράκη με βάση την αρχή της θετικής διάκρισης 5 ‰ το 1995 με το νόμο του Γιώργου Α. Παπανδρέου, και τις προσπάθειες για ισονομία και ισοπολιτεία από την Οικουμενική Κυβέρνηση το 1989. Με έκπληξη οι συμμετέχοντες πληροφορήθηκαν ότι τα παιδιά της Μειονότητας, στερούνται Προσχολικής Αγωγής και οι διακρίσεις στα δύο φύλα είναι τόσο έντονες ακόμα και μέσα στην οικογένεια. Ο Γ. Πεταλωτής παρουσίασε επίσης τις αρμοδιότητες του Μουφτή με βάση τη Σαρία και την εξουσία που ασκεί.

Η Πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), Ελένη Κατσούλη επισήμανε τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην πρωτεύουσα της χώρας μας, αφού εκατοντάδες είναι οι αιτήσεις που δέχεται καθημερινά το ΚΥΑΔΑ για κάλυψη άμεσων αναγκών. Το ΚΥΑΔΑ στηρίζει αυτή τη στιγμή 10.000 οικογένειες που αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε συνολικά 26.000 άτομα. Στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων (βασική δομή του ΚΥΑΔΑ όπου καθημερινά εξυπηρετούνται περίπου 500 άτομα), γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή των δικαιούχων οι οποίοι υποστηρίζονται με τρόφιμα, ρούχα (έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος που έχει διαμορφωθεί σαν μπουτίκ) και φάρμακα (λειτουργεί Κοινωνικό Φαρμακείο). Επιπλέον, στον Κόμβο λειτουργεί και το Κοινωνικό Πλυντήριο, ένα πρόγραμμα για συνανθρώπους μας που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, νερό ή αδυνατούν για οποιονδήποτε άλλο λόγο να προσφέρουν καθαρά ρούχα στους ίδιους και στις οικογένειές τους. Τέλος, η Ε. Κατσούλη τόνισε ότι από τους δικαιούχους που είναι καταγεγραμμένοι στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης, τα 5.500 περίπου είναι παιδιά για τα οποία πρέπει να εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς και υγιούς διαβίωσης.

Η Ντορέττα Αστέρη μάχιμη εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, μίλησε για τους ευάλωτους μαθητές και για την πολιτειακή παιδεία, την αλλαγή κουλτούρας και την ανάγκη να δημιουργηθούν ή να λειτουργήσουν ξανά σχολεία που θα είναι οργανωμένα για όλους και θα στηρίζουν τις ανάγκες της κοινωνίας όπως αυτές κάθε φορά διαμορφώνονται.

Τις Διεμφυλικές Ομάδες των συνανθρώπων μας, παρουσίασε η Συντονίστρια του Τομέα Παιδείας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Κατερίνα Κολτσίδα, αναφέροντας τα σοβαρά προβλήματα των διεμφυλικών συνανθρώπων μας, στην αγορά εργασίας, στις παροχές υγείας και στη νομική κατοχύρωση του φύλου τους.  Επίσης τόνισε τις έντονες διακρίσεις και τα περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας που υφίσταται καθημερινά η ευάλωτη αυτή ομάδα και παρουσιάστηκαν στοιχεία που συγκλόνισαν τους συμμετέχοντες στη συζήτηση. Έκπληξη και αγανάκτηση υπήρξε από τους συμμετέχοντες όταν πληροφορήθηκαν ότι το 22% των επιθέσεων μίσους, αφορούν διεμφυλικά άτομα.

Γόνιμος και δημιουργικός ήταν ο διάλογος που πραγματοποιήθηκε αναδεικνύοντας προβληματισμούς και πνεύμα πολιτικού πλουραλισμού με εξαιρετικές και πλούσιες σε περιεχόμενο ερωτήσεις και τοποθετήσεις των συμμετεχόντων.

Τη συζήτηση συντόνιζε η Συντονίστρια του Εργαστηρίου Επιμόρφωσης, Κωνσταντίνα Αντερριώτη.