Ψήφισμα για το Περιβάλλον

3η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ | ΙΟΥΝΙΟΣ 2017

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ TO ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ

Η πρόσφατη απόφαση του Πρόεδρου Τραμπ να αποσύρει την «υπογραφή» των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη, πρωτίστως για τον αμερικανικό λαό.

Η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αποτελεί την πρώτη οικουμενική, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα.  Εκφράζει την κοινή αγωνία για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου. Επετεύχθη μετά από μεγάλους αγώνες του οικολογικού προοδευτικού κινήματος , με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, με απώτερο στόχο τον 1,5 βαθμό μετά το 2030.

Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί από 195 χώρες.

Καθώς όλοι βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ,γίνεται όλο και περισσότερο συνειδητό πως πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης, να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση . Ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με σεβασμό στο περιβάλλον, θα προσφέρει όχι μόνο καλύτερη ποιότητα ζωής , αλλά και νέες  θέσεις εργασίας καθώς και απεριόριστες δυνατότητες για καινοτομία και ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, με τους απεριόριστους ανανεώσιμους πόρους (ήλιος, άνεμος, γεωθερμία), η Συμφωνία του Παρισιού και η επερχόμενη γιγάντωση της Πράσινης Ανάπτυξης μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στην ανόρθωση της οικονομίας της χώρας με την ενεργειακή απεξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και την ανάπτυξη εξαγώγιμης ερευνητικής και βιομηχανικής δραστηριότητας στις τεχνολογίες της Πράσινης Οικονομίας.

Η Συμφωνία του Παρισιού, είναι ένα σημαντικό βήμα, μια πρώτη μεγάλη νίκη. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα  τον αγώνα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από τη συμμετοχή μας στη Σοσιαλιστική Διεθνή.