Ο Γ. Παπανδρέου στους Δελφούς, για την ανισότητα και τον ευρωσκεπτικισμό

Αθήνα, 2 Μαρτίου 2019

Αισιόδοξος για την ανάκαμψη των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη ο Γιώργος A. Παπανδρέου, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Για τις αιτίες του Ευρωσκεπτικισμού μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστικών, Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε συζήτηση με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου των New York Times, Steven Erlanger.

Σε σχετική ερώτηση του Steven Erlanger, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως η στάση των Ευρωπαίων κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, ενίσχυσε τον ευρωσκεπτικισμό στα κράτη μέλη. Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξαν τα στερεότυπα που καλλιεργήθηκαν αλλά και η έλλειψη αλληλεγγύης όταν η Ελλάδα ήταν στο έλεος των αγορών. Οι Έλληνες πολίτες, όμως, δεν έπαψαν ποτέ να θεωρούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ένα μόνιμο παράγοντα ασφαλείας, ανάπτυξης και ενίσχυσης των δικαιωμάτων.

Ένας από τους λόγους για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, ήταν η κλιμάκωση των ανισοτήτων. Η παγκοσμιοποίηση και η φυγή των κεφαλαίων προς φορολογικούς παραδείσους ενίσχυσε τον αριθμό των περιθωριοποιημένων πολιτών, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι ακραίες φωνές και οι δημαγωγοί όπως ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτωρ Όρμπαν. Αν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα αυτό το φαινόμενο με αποτέλεσμα τις εκλογικές ήττες των τελευταίων ετών, υπάρχουν νέα, δυναμικά κινήματα που αναπτύσσονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που νομοτελειακά θα τονώσουν το προοδευτικό κίνημα και στην Ευρώπη.

Τέλος, ενόψει των ευρωεκλογών, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είπε ότι οι σοσιαλιστές μπορούν να ανακάμψουν αν βρούνε το θάρρος να θέσουν τα σωστά διλήμματα και να προτείνουν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, στη βάση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης που θα κάνει την Ευρώπη πρωτοπόρα στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και εναλλακτικών μορφών ανανεώσιμης ενέργειας.

Μία πρόταση που θα αντιμετωπίσει και την κλιματική αλλαγή, αλλά και θα δώσει ευκαιρίες, θέσεις εργασίας καθώς θα προτάξει ένα άλλο μοντέλο και σκεπτικό γύρω από το τι σημαίνει ισορροπημένη ανάπτυξη που αγκαλιάζει όλους και αναδιανέμει δίκαια τους καρπούς της.