Νέες τεχνολογίες: η εφαρμογή τους στους παραγωγικούς κλάδους της Κρήτης και ο ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων*

* του Χρήστου Εμμ. Στρατάκη,

Γεωπόνου-Πληροφορικού,
Μέλους Εθνικού Συμβουλίου,
Συντονιστή ΝΕ Ηρακλείου
του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών

 

Πάγια θέση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι ότι, η λύση για να μπει οριστικό τέλος στη λιτότητα και την ανασφάλεια, θα πρέπει να βασίζεται σε ένα δικό μας ελληνικό σχέδιο, με βαθιές αλλαγές στο κράτος και την οικονομία, και να έχει τη γνώμη και την απόφαση του ελληνικού λαού.

Να έχει την υπογραφή του, και γιατί όχι μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία ενός δημοψηφίσματος.

Γιατί πιστεύουμε ότι κανένα σχέδιο, κανένα πρόγραμμα, καμία λύση όσο καλή κι αν είναι, δεν θα έχει ουσιαστική επιτυχία, αν ο ελληνικός λαός δεν την αισθανθεί δική του, ότι δεν του την επιβάλλει κανείς, ότι είναι δική του απόφαση.

Για εμάς, το μοναδικό και πραγματικό διακύβευμα είναι η Αλλαγή της χώρας.

Γι’ αυτό και πρέπει να στείλουμε παντού ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ελπίδας, ένα μήνυμα καθαρό και ηχηρό, για τη θέλησή μας να αγωνιστούμε και να ολοκληρώσουμε το έργο της Προοδευτικής Αλλαγής της χώρας, απέναντι στο λαϊκισμό, στα ψέμματα, τους μύθους και τη συνωμοσιολογία.

Γι’ αυτό και μιλάμε για την ανάγκη δημοκρατικών, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.

Και μεταρρυθμίσεις δίχως τεχνολογία, δε νοούνται. Ανάπτυξη και παραγωγή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς χρήση τεχνολογίας. Και ειδικά των νέων τεχνολογιών που ραγδαία αναπτύσσονται αυτή την περίοδο και πιο συγκεκριμένα οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Επιγραμματικά οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αξιοποιηθούν, όσον αφορά τους παραγωγικούς κλάδους της Κρήτης αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ως εξης:

Καταρχήν στη Γεωργία.

Επιδιώκουμε την προώθηση της ψηφιακής γεωργίας και της γεωργίας ακριβείας (Digital και Precision Farming) μέσα από τα Εκπαιδευτικά και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας. Πλέον μπορούμε να δημιουργήσουμε ασύρματα δίκτυα αισθητήρων μεγάλης κλίμακας με χαμηλό πλέον κόστος για παρακολούθηση και αυτοματοποίηση βασικών καλλιεργητικών φροντίδων σε καλλιέργειες (πολυετείς, ακόμα και κλειστού τύπου-θερμοκηπιακές), όπως για παράδειγμα η άρδευση, ο δροσισμός, η λίπανση κλπ, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση περιβαλλοντικών δεδομένων της καλλιέργειας.

Έτσι μειώνονται σημαντικά τα έξοδα μετακίνησης για τον παραγωγό, ειδικά σε περιοχές όπου ασκείται η λεγόμενη αστική γεωργία, δλδ οι κάτοικοι που μένουν στις πόλεις να ασχολούνται με καλλιέργειες στην ύπαιθρο, χωρίς να διαμένουν μόνιμα εκεί. Γιατί θα μπορούν πλέον με ένα smartphone να παρακολουθούν την καλλιέργεια από το σπίτι, από το γραφείο τους και να παρεμβαίνουν εξ’ αποστάσεως.

Ακόμα και τις απώλειες νερού στα δίκτυα άρδευσης, μέσω πχ σάρωσης καλλιεργήσιμων εκτάσεων με drones να μπορέσουμε να ελέγξουμε, θα είναι πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα των υδάτινων πόρων ειδικά της Κρήτης, όπου παρατηρούνται φαινόμενα ανεξέλεγκτης άρδευσης.

Ακόμα και τον πληθυσμό του δάκου στις ελαιοκαλλιέργειες να μπορούμε να υπολογίσουμε (που είναι και επίκαιρο θέμα καθώς πάλι φέτος έχει καθυστερήσει η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας), μέσω πχ μιας τροποποιημένης ηλεκτρονικής, ενεργειακά αυτόνομης δακοπαγίδας με μικροκάμερα για παρακολούθηση εξ’ αποστάσεως των εντόμων στο εσωτερικό της, είναι πολύ σημαντικό αυτό να μπορεί να το κάνει το ίδιο το κράτος.

Πλέον κάτι τέτοιο μπορεί να υλοποιηθεί με πολύ μικρό κόστος, και αναλογιστείτε πόσο χρήσιμο θα ήταν να γνωρίζει η κάθε Δ/νση Γεωργίας τον πληθυσμό των δάκων σε κάθε περιοχή, χωρίς να περιμένει προκηρύξεις κάθε φορά.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η τεχνολογία είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά επιβάλλεται να αξιοποιηθεί, αν θέλουμε να μιλάμε για εξοικονόμηση, για βέλτιστη ποιότητα υπηρεσιών στο κράτος, για σωστή περιβαλλοντική διαχείριση.

Επίσης:

  • Στηρίζουμε την υλοποίηση μιας δημόσιας, δωρεάν ηλεκτρονικής/διαδικτυακής πλατφόρμας στην οποία θα συγκεντρώνονται όλες οι αναγκαίες γνώσεις και δράσεις που αφορούν τον πρωτογενή τομέα (γεωργοκτηνοτροφία, δασοπονία, αλιεία κλπ) και στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι ενδιαφερόμενοι (από μαθητές και σπουδαστές μέχρι αγρότες και γεωπόνους).
  • Στηρίζουμε την εισαγωγή έξυπνων μεθόδων ενεργειακής διαχείρισης θερμοκηπίων, κτηνοτροφικών μονάδων και μονάδων μεταποίησης.
  • Είναι αδιανόητο να μην χρησιμοποιεί η Κρήτη Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έστω μικρής κλίμακας, όπως πχ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μιας αγροτικής εκμετάλλευσης. Οι τεχνολογίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, όχι μόνο σε φωτοβολταϊκά πάνελ, αλλά και σε επίπεδο αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές (μπαταρίες) επιτρέπουν κάτι τέτοιο και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο κόστος απ΄ό,τι πριν από λίγα χρόνια.

Γενικά, είμαστε υπέρ της διάδοσης και διάχυσης της τεχνολογίας, δηλαδή θα πρέπει η τεχνολογική, εμπορική και επιστημονική γνώση να μπορεί να διαχέεται στην κοινωνία μας.

Έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε καινοτόμες δραστηριότητες πατώντας ο ένας στις ιδέες του άλλου.

Επιπρόσθετα, οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν εξίσου αποτελεσματικά και για:

  • Την εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες (e-justice) για γρήγορα απονομή της δικαιοσύνης.
  • Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ύπαρξη διαθέσιμων κλινών σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου.
  • Τη διασύνδεση των βασικών πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου (Taxisnet, Ασφαλιστικά Ταμεία, Δημοτολόγια, Κτηματολόγιο, Ληξιαρχείο, Αστυνομία), με στόχο μια Δημόσια Διοίκηση χωρίς σύνορα.
  • Την καθολική διακίνηση και διεκπεραίωση εγγράφων με χρήση ανοικτών εργαλείων και ψηφιακών υπογραφών στον δημόσιο τομέα.
  • Την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας για όλους τους πολίτες όπου θα καταγράφεται το πλήρες ιατρικό ιστορικό, τα φάρμακα και οι εκτελεσθείσες ιατρικές πράξεις που έγιναν είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό φορέα.

Και τέλος:

  • Επιδιώκουμε την ενεργοποίηση του μνημονίου συνεργασίας του 2011 μεταξύ της Ελλάδας και της Εσθονίας. Μιας μικρής ευρωπαϊκή χώρας με 1,5 εκατομμυρίο κατοίκους, η οποία διαθέτει το πιο πρωτοποριακό και εύχρηστο μοντέλο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και οι πολίτες της απολαμβάνουν ένα πλήρες φάσμα ηλεκτρονικών υπηρεσιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, από υγειονομική περίθαλψη και δήλωση φόρου εισοδήματος, μέχρι τη δημιουργία μιας επιχείρησης μέσα σε 20 λεπτά αλλά και την ηλεκτρονική διαβούλευση, συνεδρίαση και συνυπογραφή αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου της χώρας (κάτι που στην Ελλάδα χρειάζεται εβδομάδες και ορισμένες φορές και μήνες για να συμβεί).

Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν και στην Ελλάδα. Αρκεί να το πιστέψουμε. Και όχι να λέμε «αυτά δεν γίνονται».

Επομένως, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Η συνεργασία και η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων είναι μια καθοριστική παράμετρος που θα συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια που έχει ανάγκη η χώρα και ο τόπος.

Χωρίς να μας ενδιαφέρει η νομή της εξουσίας.

Την αλλαγή της θέλουμε.

Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι για τους Έλληνες και τη χώρα και με αυτό το διακύβευμα να απευθυνθούμε σε όλους και να τους καλέσουμε στην κοινή προσπάθεια.

Προσωπικά πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.


Απόσπασμα από την τοποθέτηση στην Περιφερειακή Ημερίδα Κρήτης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το πρόγραμμα «Ελλάδα» και το σχέδιο και τις ιδέες για την Κρήτη, που έγινε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου στις 17 Ιουνίου 2017.