Κωνσταντίνα Αντερριώτη: Ο κ. Τσίπρας έκανε την εμφάνισή του παριστάνοντας τον καινοφανή πολιτικό και αποδείχτηκε κενοφανής και καταστροφικός…

Συνέντευξη της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΑΝΤΕΡΡΙΩΤΗ στον ΝΙΚΟ ΛΑΓΚΑΔΙΝΟ – www.timesnews.gr

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Φθιώτιδα, οι προτεραιότητές της εφόσον κερδίσει μια θέση στο κοινοβούλιο, ο πολιτισμός, η ανανέωση της πολιτικής ζωής, το γυναικείο κίνημα, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας… Αυτά ειναι τα θέματα στα οποία απαντά, στο πρώτο μέρος της συνέντευξής της, η Κωνσταντίνα Αντερριώτη, στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και υποψήφια βουλευτής Φθιώτιδας με το Κίνημα Αλλαγής.

Το ευχάριστο είναι πως πρόκειται για μια συνέντευξη όπου η Κωνσταντίνα Αντερριώτη δεν ακολουθεί την πεπατημένη των επαγγελματιών της πολιτικής. Οι απαντήσεις που δίνει, αποτυπώνουν την αγωνία της για τον τόπο, αλλά επίσης δείχνουν ότι γνωρίζει σε βάθος και τα προβλήματα της περιοχής της και τις συντεταγμένες της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας.

Επειδή μεταξύ του πολιτικού και του πλήθους υποτίθεται ότι υπάρχει μια γέφυρα κι αυτή είναι το κοινοβούλιο, γι’ αυτό και η Κωνσταντίνα Αντερριώτη μπαίνει στο στίβο, οπλισμένη με πάθος, με ιδέες, με αρχές και αγάπη για τον τόπο της. Ξέρει πολύ καλά ότι η γέφυρα αυτή δεν είναι στρωμένη με ρόδα κι ούτε πως ο κάθε πολιτικός την διέρχεται με θριαμβευτική άνεση. Ωστόσο είναι αποφασισμένη να δώσει μάχες.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Φθιώτιδα σήμερα;

Θα ήταν πολύ εύκολο να αρχίσουμε να καταγράφουμε και να απαριθμούμε τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Φθιώτιδα ή σε άλλους νομούς της χώρας μας. Αυτό ίσως να μας έδινε το πλεονέκτημα της ανάδειξης των λανθασμένων χειρισμών ή των παραλείψεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα, θα μας οδηγούσε όμως σε μοιρολατρική στάση που θα επιβεβαίωνε στα μάτια του πολίτη την εντύπωση που τόσο έντεχνα έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία κυρίως χρόνια, ότι «όλοι ίδιοι είναι». Εμείς δεν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία. Έτσι αντί να σας αναφέρω τα προβλήματα θα σας πω για τα πλεονεκτήματα της Φθιώτιδας. Οι κάτοικοι της Φθιώτιδας έχουμε πραγματικά τη χαρά να ζούμε σε έναν ευλογημένο νομό. Η γεωγραφική του θέση είναι δυνατόν να καταστήσει το νομό μας πρωταγωνιστή στον τομέα των μεταφορών. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον αυτοκινητόδρομο, το σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο και τα λιμάνια μας και να αποτελέσει η Φθιώτιδα ένα μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο. Η χώρα μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ανατολής με τη Δύση και του Βορά με το Νότο αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να γίνει το σημείο εκείνο απ’ όπου τα εμπορεύματα θα μεταφέρονται σύγχρονα και γρήγορα. Ας μην ξεχνάμε ότι τα logistics σήμερα κατέχουν το 10,8% του ΑΕΠ. Αυτό το ποσοστό μπορεί και πρέπει να μεγαλώσει σημαντικά.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της Φθιώτιδας αποτελούν τα γεωθερμικά πεδία, των Καμμένων Βούρλων, των Θερμοπυλών, της Δαμάστας και της Υπάτης. Η αξιοποίηση με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον, αυτών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μπορούν να εξασφαλίσουν στο νομό της Φθιώτιδας λύσεις με μηδαμινές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως ακριβώς έχει γίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Στη Βόρεια Ελλάδα γίνεται σημαντική εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού της για παραγωγή ηλεκτρισμού, θέρμανση χώρων και θερμοκηπίων ή εδάφους και ακόμη χρησιμοποιείται για ξήρανση αγροτικών προϊόντων, στις υδατοκαλλιέργειες και στις ιχθυοκαλλιέργειες. Με σωστό και συνδυαστικό σχεδιασμό με την πρώτου και δευτέρου βαθμού αυτοδιοίκηση μπορούν να δοθούν λύσεις με πολλαπλά οφέλη. Επίσης χρειάζεται να ανοίξει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και να αναζητηθούν επιχειρηματικές προτάσεις για τα εργοστάσια που παραμένουν κλειστά, ενώ διαθέτουν άρτια υλικοτεχνική υποδομή και θα μπορούσαν να απασχολήσουν εκατοντάδες εργαζόμενους. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Π.Ε. Φθιώτιδας όπως με ενημέρωσε η πρόεδρος κυρία Σοφία Ανεστοπούλου έχει καταθέσει στο υπουργείο σχετικές προτάσεις αλλά δυστυχώς χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση, ή περαιτέρω σχεδιασμός.

Προτεραιότητα λοιπόν για μένα, επειδή πραγματικά θέλω να δουλέψω και να προσφέρω στο νομό, αποτελεί ο κοινωνικός διάλογος και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών, ώστε να συνάψουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ πολιτείας και πολίτη που θα δεσμεύει και τους δύο.

Χαρακτήρισα πιο πριν την Φθιώτιδα ως ευλογημένο νομό και το εννοούσα. Η πολιτιστική μας κληρονομιά, οι αρχαιολογικοί χώροι, η εξαιρετική φυσική ομορφιά του νομού με τα μαγευτικά φαράγγια, τα καταφύγια και τα δάση που περιλαμβάνει η Δυτική Φθιώτιδα, η θρησκευτικότητα και το αίσθημα της κατάνυξης που αποπνέει τούτος ο τόπος με τα εκατονταετιών μοναστήρια του αλλά και με τη θάλασσα και τις σύγχρονες λουτροπόλεις είναι μερικά από τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να συμβάλλουν σε μία έκρηξη του τουρισμού στο νομό και να αναπτύξουν τις τοπικές κοινωνίες με την άνοδο της οικονομίας όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Για όλα αυτά χρειάζεται γνώση, όραμα, συνεργασία και συνέργεια με την αυτοδιοίκηση και πολλούς ακόμη φορείς. Όσο αυτά δεν πραγματοποιούνται αποτελούν τα μεγάλα προβλήματα που καταδυναστεύουν τη ζωή των κατοίκων της Φθιώτιδας.

Εφόσον εκλεγείτε -και σας το εύχομαι- οι δικές σας προτεραιότητες ποιες θα είναι;

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας πω ότι πρώτη προτεραιότητα όλων μας θα πρέπει να είναι η κοινωνική συνοχή. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει διαρραγεί. Η ανάπτυξη και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής θα συμβάλλει στη δημιουργία και την προκοπή των κοινωνιών. Όλα όσα ανέφερα στην προηγούμενη απάντηση έχουν στο επίκεντρο τον πολίτη και τον καθιστούν συνδιαμορφωτή. Προτεραιότητα λοιπόν για μένα, επειδή πραγματικά θέλω να δουλέψω και να προσφέρω στο νομό, αποτελεί ο κοινωνικός διάλογος και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών, ώστε να συνάψουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ πολιτείας και πολίτη που θα δεσμεύει και τους δύο.

Και στον τομέα του πολιτισμού, σε εθνική κλίμακα;

Ο πολιτισμός είναι ένα δημόσιο αγαθό και αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης. Η προστασία και η ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος καθώς και η στήριξη και προβολή της σύγχρονης δημιουργίας ενισχύουν την τοπική συνοχή και προσδίδουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Χρειάζεται να αναπροσαρμοστούν και να ενεργοποιηθούν οι νόμοι των επιδοτήσεων και των χορηγιών, όπως γίνεται και στα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και να αξιοποιηθούν τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επίσης επιβάλλεται η αξιοποίηση της τεχνολογίας, η κατάθεση καινοτόμων προτάσεων και οι συνέργειες των τοπικών κοινωνιών που θα συνδέουν τον πολιτισμό και τον τουρισμό με την τοπική παραγωγή, την οικονομία και το περιβάλλον.

Παίζει ρόλο η ηλικία στην ανανέωση της πολιτικής ζωής;

Το ηλικιακό κριτήριο ως μοναδικό χαρακτηριστικό, απομονωμένο και ξέχωρο από τη γνώση, την εμπειρία και την ηθική δεν αρκεί για την αλλαγή της πολιτικής ζωής που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας, η Ευρώπη και το πολιτικό σύστημα γενικότερα σε διεθνές επίπεδο.

Η καινοτομία στην πολιτική απαιτεί όραμα, στόχο και ικανότητες στη διαχείριση και υλοποίηση ρηξικέλευθων αλλαγών.

Υπάρχουν νέοι ηλικιακά άνθρωποι με ξεπερασμένες αντιλήψεις, όπως είναι η σημερινή κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν άνθρωποι, που μάλιστα με αρκετούς συνεργάζομαι και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιαυτό, που η σκέψη τους είναι τόσο επαναστατική, ασυμβίβαστη και δείχνουν αξιοζήλευτη αγωνιστική διάθεση, με εφηβικό πολλές φορές αυθορμητισμό, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από την εφηβική τους ηλικία.

Έχει νόημα ο φεμινισμός σήμερα;

Κυριαρχεί σήμερα, σε πολλούς η άποψη ότι ο φεμινισμός είναι μια ξεπερασμένη έννοια που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και στις ανάγκες των γυναικών αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο.

Η αλήθεια είναι ότι η θέση της γυναίκας τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 θωρακίστηκε τουλάχιστον στη χώρα μας, με το νομοθετικό πλαίσιο που εξασφάλιζε ίσα δικαιώματα στις γυναίκες με αυτά των ανδρών. Δικαιώματα όμως που η κρίση της οικονομίας διεθνώς, άρχισε να στερεί από τις γυναίκες, τα άτομα και τις ομάδες που το πατριαρχικό οικοδόμημα, πάνω στο οποίο βασίστηκε η παγκόσμια οικονομία, θεωρεί αδύναμα και ευάλωτα.

Έχοντας ως δεδομένο τον ορισμό του φεμινισμού που είναι η συλλογή κοινωνικών θεωριών , πολιτικών κινήσεων και ηθικών φιλοσοφιών που βασίζονται στην εμπειρία κυρίως των γυναικών, γίνεται ορατή η επιτακτική ανάγκη του φεμινισμού, σήμερα.

Δεν είναι τυχαίο που παρατηρούμε διεθνώς, την ανάπτυξη φεμινιστικών οργανώσεων με έντονη δράση και μεγάλη απήχηση.

Σύμφωνα με μελέτες το 40% με 50% των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναφέρει σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας του.

Ενώ 500.000 με 2.000.000 κυρίως γυναίκες και παιδιά στον κόσμο εκτιμάται ότι κάθε χρόνο διακινούνται παράνομα για σεξουαλική εκμετάλλευση και εξαναγκαστική εργασία.

Αν όλα αυτά μας φαίνονται μακριά και νομίζουμε ότι δεν μπορούν να μας αγγίξουν, ας δούμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Παρατηρούμε να διαπράττονται σωρεία διακρίσεων σύμφωνα με το φύλο ή την εξωτερική εμφάνιση του ατόμου. Βλέπουμε επίσης να αποκλείονται γυναίκες καθώς και ΛΟΑΤΚΙ άτομα από θέσεις ευθύνης και τα κέντρα λήψης αποφάσεων εξαιτίας των σεξουαλικών τους προτιμήσεων.

Σήμερα βιώνουμε οι γυναίκες κυρίως, τον φόρτο των υποχρεώσεων ενδοοικογενειακών, επαγγελματικών και κοινωνικών και την ανισότητα στις μισθολογικές απολαβές.

Ενώ δεν μπορούμε, να κλείσουμε τα μάτια και να μην βλέπουμε τα περιστατικά της έμφυλης βίας που έχουν αυξηθεί και πολλές φορές καταλήγουν σε γυναικοκτονίες.

Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά μας ζουν καταστάσεις που εμείς στην ηλικία τους θεωρούσαμε ξεπερασμένες. Βλέπουμε νεαρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, να υφίστανται σωματική και ψυχολογική κακοποίηση και να αυτοπεριορίζοναι καθώς προσπαθούν να διαχειριστούν μόνα τους την κατάσταση, αφού τα στερεότυπα τους στερούν τη δυνατότητα να φανερώσουν την ευάλωτη πλευρά τους ή τους καταλογίζουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Εδώ είναι η δική μας υποχρέωση. Πρέπει να αφυπνιστούμε και να αντιδράσουμε. Θεωρώ λοιπόν, τον Φεμινισμό σήμερα και τα Κοινωνικά Κινήματα, απαραίτητα.

Ο Πρωθυπουργός πιστεύετε ότι μπορεί να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του λαού και να του δοθεί μια τρίτη ευκαιρία;

Ο σημερινός πρωθυπουργός είναι ο άνθρωπος που έχει διακριθεί στο ψευδεπίγραφο και στο κακό θέατρο. Έκανε την εμφάνισή του παριστάνοντας τον καινοφανή πολιτικό και αποδείχτηκε κενοφανής και καταστροφικός.

Οι πολίτες έχουν βιώσει όλη αυτή την ανικανότητα στην καθημερινή τους ζωή, στην ελπίδα που όχι μόνο δεν ήρθε αλλά έδιωξε και την πραγματική ελπίδα της χώρας μας, με την συνέχιση της φυγής των νέων μας στο εξωτερικό.

Είμαι σίγουρη ότι η καταδίκη των πολιτών θα είναι βροντερή και θα αποτυπωθεί με τα εκλογικά αποτελέσματα.

Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι υπάρχουν περιθώρια για κάποιες διευθετήσεις με τη γειτονική χώρα όταν και εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση κι έχει αναφερθεί στο βέτο για την επικείμενη ένταξη στην ΕΕ. Υπάρχει τέτοια περίπτωση;
Η ΝΔ παίζει το χαρτί του λαϊκισμού και του χαμαιλεοντισμού, προσφιλής τακτική για το κόμμα της δεξιάς.

Αφού μετακινήθηκε από την αρχική της θέση για τη γείτονα χώρα, προσπαθεί τώρα να «ψαρέψει» ψήφους.

Οι διεθνείς συνθήκες δεν μπορούν να αλλάξουν. Αν ήταν έτσι τότε θα μπορούσε και η Τουρκία να τροποποιήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Τον κύριο Τσίπρα το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η εξουσία. Δεν διστάζει να εργαλειοποιήσει ό, τι βρεθεί στο διάβα του αρκεί να παραμείνει λίγο ακόμα στην πρωθυπουργική του καρέκλα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αριστερός;

Πόσο αριστερός μπορεί να είναι κάποιος που εφαρμόζει ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές;

Πόσο προοδευτικό και αριστερό μπορεί να είναι η επιλογή του να κυβερνήσει τέσσερα χρόνια παρέα με την ακροδεξιά του κυρίου Καμμένου;

Πόσο προοδευτικός και αριστερός είναι ο εναγκαλισμός με την καραμανλική δεξιά, της οποίας όλα αυτά τα χρόνια επιμελώς συγκαλύπτει τις ευθύνες της για την παρολίγον χρεοκοπία της χώρας μας, όταν το έχουν πια παραδεχτεί όλοι, Έλληνες και ξένοι αξιωματούχοι;

Η συρρίκνωση και εξαΰλωση των μεσαίων στρωμάτων και η φτωχοποίησή τους αποτελεί αριστερή πολιτική;

Τον κύριο Τσίπρα το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η εξουσία. Δεν διστάζει να εργαλειοποιήσει ό, τι βρεθεί στο διάβα του αρκεί να παραμείνει λίγο ακόμα στην πρωθυπουργική του καρέκλα.


Η Κωνσταντίνα Αντερριώτη γεννήθηκε στη Λαμία στις 4 Απριλίου 1970. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Σεραφείμ, «ένα μικρό χωριό, με γλυκύτατους ανθρώπους», και στο Γενικό Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Μώλου Φθιώτιδας. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Πατρών και ασχολήθηκε με την εκπαίδευση μέσω Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, παρακολουθώντας μαθήματα Προγραμματισμού και Δικτύων στα ΤΕΙ Πειραιά. Είναι παντρεμένη από το 1992 και έχει 2 παιδιά. Ασχολείται με την εκπαίδευση από το 1995.

«Το επάγγελμά μου, η μεγάλη μου αγάπη για τα παιδιά και η κατανόηση της αξίας των πρώτων σχολικών χρόνων αλλά και των σχολικών εμπειριών στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των ανθρώπων και στη μετέπειτα πορεία τους, με οδήγησαν να ασχοληθώ με το Γονεϊκό Κίνημα».

Διετέλεσε Πρόεδρος των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 22ου Νηπιαγωγείου Αθηνών, 52ου Δημοτικού Σχολείου, 67ου Γυμνασίου και 19ου Γενικού Λύκειου και Γραμματέας της Ένωσης Γονέων 4ης Δημοτικής Κοινότητας. Ακόμα συμμετείχε στις Σχολικές Επιτροπές των Σχολείων της περιοχής μου, 48ο Γυμνάσιο και 75ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.
Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης Φιλίας Κάτω Πατησίων.