Κεντροαριστερά: Δύο στοιχήματα σε ένα*

* Αρθρο του Δημήτρη Ρέππα για την FM Voice

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Η επόμενη ημέρα της Κεντροαριστεράς θα υπάρξει ως ευοίωνη προοπτική εάν συνδεθεί με την αισιόδοξη επόμενη ημέρα της χώρας.
Αν, δηλαδή, υπερβεί τον ορίζοντα των κομματικών χαρακωμάτων και με συντεταγμένες δυνάμεις και αρθρωμένο λόγο δείξει το δρόμο για την επόμενη ημέρα μετά το τρίτο μνημόνιο. Αντιθέτως, εάν περιοριστεί στην εσωστρεφή διαδικασιολογία και τη διευθέτηση προσωπικών ρόλων, τότε θα παραμείνει καθηλωμένη, αδύναμη να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και, πολύ περισσότερο, να τις επηρεάσει.
Ασφαλώς, η συγκρότηση οργάνων και η επεξεργασία προγραμματικών θέσεων είναι στοιχειώδης προυπόθεση για μια λειτουργική-παρεμβατική προοδευτική παράταξη.
Η εμπειρία και η γνώση είναι πλούσια στο χώρο αυτό και διευκολύνει στο να αποκτήσει η παράταξη ένα σύγχρονο διακριτό και πειστικό πρόσωπο.
Με δύο προυποθέσεις:
α. Την επανασύνδεση της παράταξης με την κοινωνική της βάση, την πληγείσα μεσαία τάξη, αλλά και τα νέα, ανερχόμενα στρώματα που, παρά την κρίση, καινοτομούν και δημιουργούν.
β. Την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων με βάση τις ανάγκες της χώρας και όχι την ψηφοθηρία και τις φιλοδοξίες των στελεχών.

Η επικείμενη αξιολόγηση και η θετική έκβασή της οδηγούν στην τελική φάση εξόδου από το τρίτο μνημόνιο. Η εξέλιξη αυτή που, όπως αναμένεται, θα γίνει αντικείμενο κούφιας θριαμβολογίας, δεν σημαίνει απαραιτήτως και την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση ώστε να μην κινδυνεύσει ξανά να προσφύγει σε μνημονιακές συμβάσεις.
Οι απαιτούμενες αλλαγές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εκκρεμείς και αποτελούν ένα ανυπέρβλητο ζητούμενο, αν πράγματι θέλουμε η Ελλάδα να συγκρίνεται επί ίσοις όροις με τους εταίρους της.
Όσο κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση σκιαμαχούν για την αλλαγή ή μη της κυβέρνησης και την κατοχή της εξουσίας, η Κεντροαριστερά οφείλει να αναδείξει τα αναγκαία βήματα για την οριστική αλλαγή της χώρας.
Για την Ελλάδα, όχι απλώς μετά το μνημόνιο, αλλά μετά την κρίση.
Αυτή είναι και η σημαία της παράταξης που έχει αποδείξει ότι μπροστά στην εθνική πρόκληση προτάσσει το γενικό συμφέρον και όχι το πολιτικό κόστος. Η κριτική μας για τη μέχρι τώρα στάση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της ΝΔ στηρίζεται σε δύο πυλώνες: αφενός στον τρόπο που πολιτεύθηκαν με συνέπεια η χώρα αντί να κλείσει γρήγορα τη μνημονιακή παρένθεση, να παραδέρνει από μνημόνιο σε μνημόνιο -γιατί ο κύριος Σαμαράς και ο κύριος Τσίπρας επέλεξαν μικροκομματική στρατηγική αντί της εθνικής συνεννόησης όπως έγινε σε άλλες χώρες την αντίστοιχη περίοδο- αφετέρου στην αποκαλυπτόμενη αδυναμία τους να καταστήσουν τη χώρα αξιόπιστη, την οικονομία παραγωγική και ανταγωνιστική και την κοινωνία συνεκτική. Επιδίδονται σε ασκήσεις επικράτησης αδιαφορώντας ακόμη και αν διχάζουν το λαό και «μικραίνουν» τη χώρα.

Η Κεντροαριστερά στην πορεία προς το Συνέδριό της έχει μόνο μία επιλογή, αυτή που βασίζεται στην αλήθεια και την ευθύνη.
Οφείλει να αξιοποιήσει το θετικό έργο της εξοβελίζοντας λάθη και αδυναμίες του παρελθόντος και να τολμήσει να μιλήσει για το αύριο της χώρας και όχι τα εκλογικά ποσοστά.
Να περιγράψει με ακρίβεια την πορεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση με διαρθρωτικές αλλαγές που γεννούν πλούτο και με πολιτειακούς θεσμούς που διασφαλίζουν τη δίκαιη κατανομή του, καθιστώντας ισχυρή τη δημοκρατία και αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε θετικό πρότυπο.

Η Κεντροαριστερά πέτυχε όταν δεν ήταν αυτοαναφορική και η χώρα διακρίθηκε όταν άνοιξε τους ορίζοντές της στον κόσμο.
Η απαλλαγή από το εθνικό χαρακίρι της δημαγωγίας και τη ναρκισσιστική ομφαλοσκόπηση είναι το στοίχημα που έχει η χώρα μπροστά της.
Αυτό είναι το στοίχημα που οφείλει να κερδίσει και η Κεντροαριστερά γιατί η επόμενη μέρα της ταυτίζεται με την επόμενη μέρα της Ελλάδας.
Είναι δύο στοιχήματα σε ένα.