Για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2016

Από το Γραφείο Τύπου, με αφορμή με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε τις δημοκρατικές ανησυχίες του ευρωκοινοβουλίου.

Όμως,

Το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας δεν θα ήταν λύση στα προβλήματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προέκυψαν τους τελευταίους μήνες στη γειτονική χώρα. 

Αντίθετα θα ήταν προς όφελος της δημοκρατίας στην Τουρκία και της ασφάλειας της ΕΕ, μία πιο αυστηρή διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά την τήρηση  όλων των κριτηρίων που απαιτούνται για τη συνέχιση της ενταξιακής της πορείας. 

Μίας πορείας χωρίς αντιφατικά μηνύματα, αλλά με εμπέδωση, τόσο των κοινών ωφελημάτων όσο και τον όρο που απαιτείται για να προχωρήσει επιτυχώς η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας: τις δυο πλευρές να τηρούν τα συμφωνηθέντα ανεξαρτήτως συγκυρίας.

Μια τέτοια πολιτική θα βοηθούσε πραγματικά όσους μάχονται στην Τουρκία για να μην προωθηθούν μέτρα ασυμβίβαστα με τις ευρωπαϊκές άξιες, όπως είναι η  θανατική ποινή. 

Μία Τουρκία αντιευρωπαϊκή, εσωστρεφής, εθνικιστική και αυταρχική, θα γίνει ένας ακόμα αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την Ευρώπη, την Ελλάδα, την Κύπρο, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να αποφευχθεί, μέσα από την διασφάλιση των ευρωπαϊκών αξιών, καταρχάς από την ίδια την Ευρώπη, σε μία εποχή που τα ανθρωπιστικά ιδεώδη βρίσκονται υπό αμφισβήτηση.

Στην Ευρώπη δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι κίνδυνο για την δημοκρατία αποτελούν και οι απόψεις που ποτέ δεν υποστήριξαν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, μεταξύ αυτών και της καλπάζουσας ακροδεξιάς εντός της ΕΕ, εγκαταλείποντας όσους παλεύουν εντός της Τουρκίας για περισσότερη δημοκρατία.