Για την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2016

Από το Γραφείο Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που για πρώτη φορά αποτυπώθηκε σε νόμο του κράτους  η έννοια της ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία  (Ν2910/2001), και δυστυχώς φαίνεται, ότι καθίσταται περισσότερο μία έννοια θεωρητική,  παρά εφαρμόσιμη. Το μεταναστευτικό δεν είναι ένα εύκολο θέμα και δεν μπορεί να προσφέρεται για αναγνώσεις συναισθηματικού περιεχομένου, πολύ περισσότερο πολιτικής ρητορείας. Η κοινωνική ένταξη των μεταναστών στη σημερινή οικονομική και κοινωνική συγκυρία αποτελεί στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για τη διατήρηση στοιχειώδους συνοχής. Αυτό ωστόσο που εξακολουθεί να συμβαίνει,  είναι μετανάστες (α’ και β’ γενιάς) να  αποτελούν μια γκρίζα ζώνη στην κοινωνία με δικαιώματα ελαστικά, υπό προθεσμία ή ακόμα και ανύπαρκτα.
Στο  φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Μεταναστών, θα πρέπει να αναδείξουμε την ανάγκη εφαρμογής μιας πολιτικής ρεαλιστικής και ανθρώπινης, αλληλέγγυας σε ανίσχυρους ανθρώπους – μετανάστες και μη –  την ανάγκη ανάσχεσης στον εκφασισμό των κοινωνίων  και την ανάδειξη των θετικών σημείων που προκύπτουν από την ένταξη των μεταναστών, ώστε να τα μεγιστοποιήσουμε.
Ως ΚΙΝΗΜΑ, επιθυμούμε τη διαμόρφωση ενός προσεκτικού, πολύπλευρου και δημιουργικού οδηγού μεταναστευτικής και προσφυγικής πολιτικής, απαλλαγμένου από εθνικιστικές αντιλήψεις, που θα προάγει τη δημοκρατική, διαπολιτισμική συμβίωση, τη συνεργασία, την ισονομία και την ισοπολιτεία, και  θα στηρίζεται στο ανθρώπινο  κεφάλαιο, χωρίς να φοβάται να επαναπροσδιορίσει την κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική της συγκρότηση, μαζί με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ιδωμένους ως πολίτες αυτής της χώρας.   
Πιστεύουμε σε μία  μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική, που θα συνδυάζει την ορθή διαχείριση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, τη δημόσια ασφάλεια και τη δημιουργική κοινωνική ένταξη των μεταναστών, προσφύγων.