Για την ανεργία και τις δηλώσεις Τόμσεν

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2017

Από το Γραφείο Τύπου του Κινήματος, με αφορμή τις προβλέψεις Τόμσεν για την ανεργία, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο κ. Τόμσεν δήλωσε πως θα χρειαστούν 21 χρόνια για να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα, στα επίπεδα προ κρίσης. Στην Ελλάδα, σε εποχές με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δημιουργούσαμε 30.000 θέσεις εργασίας το χρόνο. Ακόμα και αν αυτές οι 30.000 γινόντουσαν 50.000 «με ένα νόμο και ένα άρθρο» ή με ένα «Ζάππειο 4», οι πάνω από 1.000.000 άνεργοι πότε θα βρουν δουλειά;

Το σχέδιο της κυβέρνησης ή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για να ανατρέψουν την πρόβλεψη που είναι γνωστή εδώ και χρόνια, ποιο είναι; Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις; Ο πελατειακός καπιταλισμός που ασπάζονται αμφότεροι; Οι μονιμοποιήσεις συμβασιούχων από το παράθυρο, σε ένα δημόσιο που έχει μείνει απαράλλαχτο εδώ και δεκαετίες, μη προσαρμοζόμενο στις νέες ανάγκες και τεχνολογίες; Το «κράτος παραγωγός» που ευαγγελίζεται η κομμουνιστογενής αριστερά; Με τι χρήματα και τίνος;

Η ειρωνεία είναι πως αύριο συμπληρώνονται 2 χρόνια από τις εξαγγελίες Τσίπρα για το ρουσφέτι και την αναξιοκρατία στο Δημόσιο. Τα μόνα ΦΕΚ που έχουμε δει ως προς αυτή την κατεύθυνση, ήταν αυτά των διορισμών ημετέρων και κομματικών φίλων.

Δεν είδαμε ούτε μισό νομοσχέδιο αναμόρφωσης της Δημόσιας Διοίκησης – του Μεγάλου Ασθενή – αν εξαιρέσει κανείς το ρουσφετολογικό νομοσχέδιο Κουρουπλή, που αποσύρθηκε μαζί με τον Υπουργό και τώρα περνάει κομμάτι-κομμάτι με τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια.  Αντιθέτως, είδαμε να επιχειρείται και από αυτή την κυβέρνηση χτύπημα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Κανένα νέο opengov, καμία επέκταση όσων έγιναν στο παρελθόν, αλλά συρρίκνωση κάθε πρόβλεψης απέναντι στον πελατειασμό.

Ακόμα και στο Προσφυγικό, όπου όφειλαν και μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ των κατατρεγμένων του πολέμου στη Συρία, δημιουργώντας παράλληλα νέες και χρήσιμες θέσεις εργασίας, το μόνο που είδαμε ήταν μειωμένη απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων, προσλήψεις φαντασμάτων στους δήμους και εσφαλμένες τοποθετήσεις επιτυχόντων του ΑΣΕΠ προ εικοσαετίας σε υπηρεσίες που απαιτούσαν εξειδικευμένες νομικές γνώσεις. Τα ίδια στο χώρο της Υγείας, με τον ανεκδιήγητο κ. Πολάκη και τις λίστες που πήρε στο γραφείο του.

Είδαμε κι άλλα.

Είδαμε τις τράπεζες να χάνονται, γιατί ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να εξυπηρετήσει τις «αυταπάτες» του, με τον κ. Βαρουφάκη και την «φαντεζί ομάδα διαπραγμάτευσης», όπως είπε στον Ελληνικό λαό χασκογελώντας μετά την καταστροφή. Ουδεμία αίσθηση ευθύνης ή μέριμνα για τους πολίτες. Ο λογαριασμός: χάθηκαν 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικές μετοχές του δημοσίου – αυτές που κρατούσε το δημόσιο για τα χρήματα που έδωσε στις ανακεφαλαιοποιήσεις που προηγήθηκαν. Τώρα τα μαζεύει με νέους φόρους.

Είδαμε capital controls και τις τράπεζες να κλείνουν, παρασύροντας μαζί τους ό,τι είχε απομείνει από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Όσες μπόρεσαν, έφυγαν για γειτονικές χώρες με σταθερό φορολογικό σύστημα, λειτουργικό τραπεζικό τομέα και ικανές μεταφορές για τις εξαγωγές τους. Η Ελλάδα, από κέντρο της Βαλκανικής επιχειρηματικότητας, παρίας.

Το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης, είναι η διαχείριση της μιζέριας που προκαλεί, με «φαντεζί ομάδες» ιδεοληπτικών χωρίς στόχευση, πέραν αυτής που αφορά την παραμονή τους στην εξουσία. Νon-papers, αντισυνταγματικοί νόμοι, οργίλες ομιλίες Τσίπρα, επιθέσεις από τα πρωτοσέλιδα της ΑΥΓΗΣ, μηνύσεις σε δημοσιογράφους, γιατί έγραψαν το προφανές, πως συγκυβερνούν με έναν ακροδεξιό και τόσα άλλα έκτροπα που παρακολουθούμε καθημερινά.

Όποτε έρχεται ο λογαριασμός, η συνταγή γνωστή: φταίνε πάλι οι εταίροι κι όποιος άλλος τους βρεθεί εύκαιρος εκείνη την ώρα. Εχθές, από τη Βουλή, έφταιγε πάλιη, χωρίς προηγούμενο, αστρονομική μείωση χρέους της κυβέρνησης Παπανδρέου, το PSi, η προσπάθεια για αλλαγή του κράτους και της απελευθέρωσης επαγγελμάτων για να αναπνεύσει ο πολίτης και να δημιουργήσει απρόσκοπτα πλούτο για την οικογένεια του και την Εθνική Οικονομία.

Αν υπάρχει άλλη οδός από την συντεταγμένη συστράτευση της πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου της χώρας σε πολιτικές που αποσκοπούν σε ένα επιτελικό κράτος, με τους πολίτες ελεύθερους να παράξουν, μακριά από τη σπατάλη και τα δεσμά του πελατειασμού, ας μας τον πουν. Αν δεν υπάρχει, ας σταματήσουν την παράταση της ύφεσης – οι πολίτες δεν έχουν τον χρόνο να περιμένουν την ικανοποίηση του μικροκομματικού εις βάρος του Εθνικού Συμφέροντος.

Ως προς αυτά, ας μας απαντήσει και η Αξιωματική Αντιπολίτευση τι προτείνει, πέραν της άρνησης των πεπραγμένων της, την περίοδο 2004-2009, όταν με παρόμοιο προσανατολισμό και πρακτικές, διπλασίασε το χρέος και έστειλε τη χώρα στα βράχια. Η αλλαγή Προέδρου, η έλευση του κ. Μητσοτάκη, δεν σημαίνει τίποτα όσο το κόμμα του αρνείται ακόμα και τους αριθμούς της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για να υπερασπιστεί το παρελθόν, αυτό που αποτυπώθηκε με τον χειρότερο τρόπο στην στατιστική ΑΠΑΤΗ της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή «που είπε την αλήθεια».