Για την “επόμενη ημέρα” στη Δημοκρατική Συμπαράταξη σημειώνει ότι χρειάζεται «επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του προοδευτικού στοιχείου , να απεγκλωβιστεί η πολιτική και ο λόγος μας από το παρελθόν και όσον αφορά στις ιδέες που φθάρηκαν, και στις πολιτικές ακροβασίες, αλλά και στα πρόσωπα» και συμπληρώνει: «Είμαι σίγουρος ότι ο χώρος μας, αν και συρρικνωμένος εκλογικά, μπορεί και πρέπει να καταστεί ο εκφραστής του νέου προοδευτισμού, να προσελκύσει νέες δυνάμεις που είναι απαραίτητες και να ξεβολευτούμε και πολλοί από εμάς».
Σχετικά με ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ, ο κ. Πεταλωτής τονίζει ότι «η συζήτηση γίνεται εκ του πονηρού». «Ακόμη και το θεώρημα του ευρωπαϊκού τόξου με τον “ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ” ακόμη περιμένω κάποιος να μας το εξηγήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «με αιχμή του δόρατος τον κ. Γεωργιάδη και την αποθέωση της ατάκας αντί της πολιτικής σαφώς και δεν αποτελεί εναλλακτική πρόταση από τη σημερινή ασφυξία».
Η συνέντευξη του Γιώργου Πεταλωτή στον Γιώργο Ψύλλια για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:
Ερ: Κύριε Πεταλωτή, πώς κρίνετε την κατ΄ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup; Περιλαμβάνει όρους παράδοσης ηττημένων όπως είπε η κ. Γεννηματά;
Απ: Τη συμφωνία στις λεπτομέρειες θα τη δούμε αναλυτικά. Αντικειμενικά όμως ισχύουν τα εξής: Η τεράστια καθυστέρηση πολλαπλασίασε τα μεγάλα προβλήματα της εκπνέουσας οικονομίας μας. Ουσιαστικά συμφωνήθηκε το τέταρτο μνημόνιο, και όπως συνέβη με τα προηγούμενα είναι πολύ πιο βαρύ από αυτά. Το πρώτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρά τις πολύ πιο δύσκολες συνθήκες ήταν χάδι από όσα ακολούθησαν. Και αν ακολουθούνταν πιστά με μια στοιχειώδη συναίνεση από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε βγει προ πολλού από τον κύκλο αυτό. Ο Σαμαράς των Ζαππείων κι ο Τσίπρας της κατάργησης με ένα άρθρο και πολύ πιο βαριά μέτρα έφεραν, και την οικονομία δυσχέραναν. Σήμερα η κάποτε αντιμνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έσβησε κάθε κόκκινη γραμμή , κόβει ξανά τις συντάξεις κατά 1,8 δισ. ευρώ χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα, προνομοθετεί μέτρα λιτότητας , συμφώνησε σε καταστροφικά τεράστια πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2021. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων την λαίλαπα αυτή, κορόιδευαν οι περιφερόμενοι υπουργοί της λέγοντας ότι αξίζει τον κόπο η καθυστέρηση . Δεν ηττήθηκε απλώς η κυβέρνηση, ηττήθηκε η χώρα από τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης.
Ερ: Η κυβέρνηση κατηγορεί τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στην οποία συμμετέχετε ότι βρίσκεται σε κοινή πορεία με τη ΝΔ. Τι απαντάτε;
Απ: Η ΝΔ αρνείται να εξελιχθεί σε σοβαρό συντηρητικό κόμμα. Το καραμανλικό της κομμάτι, που κατά ένα μέρος συγκυβερνά με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί να είναι πολιτικά κυρίαρχο κρατώντας τη δεσμευμένη στο παρελθόν. Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να το έχει αποδεχθεί . Με αιχμή του δόρατος τον κ. Γεωργιάδη και την αποθέωση της ατάκας αντί της πολιτικής σαφώς και δεν αποτελεί εναλλακτική πρόταση από τη σημερινή ασφυξία . Θέλει να κυβερνήσει για να κυβερνήσει και η λογική απλώς να φύγουν οι σημερινοί δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες μιας χώρας που τριγυρίζει γύρω από τον εαυτό της εδώ και οχτώ χρόνια με ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Ερ: Για το κόμμα σας υπάρχουν περιθώρια μετεκλογικής συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη, έστω και στο πλαίσιο ενός “φιλοευρωπαϊκού τόξου”;.
Απ: Η συζήτηση των μετεκλογικών συνεργασιών με τον τρόπο που γίνεται ούτε παραγωγική είναι ούτε ειλικρινής . Από το 2009, εμείς μιλάμε για την ανάγκη συναινέσεων, αλλά πραγματικών και σε ουσιαστική βάση. Όχι τύπου Καραμανλή, που αφού εκτροχίασε τη χώρα δημοσιονομικά θυμήθηκε πριν τις εκλογές του 2009 να ζητήσει συναίνεση για “πάγωμα κάποιων μισθών ” για να το επικαλείται μετά. Εν κατακλείδι δεν μπορώ να αντιληφθώ τον λόγο να συζητάμε για μετεκλογικές δήθεν συνεργασίες όταν δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν μετά τις εκλογές . Η συζήτηση γίνεται εκ του πονηρού και δεν έχει σχέση η απάντησή μου ούτε απλώς με αντιδεξιά σύνδρομα ούτε με ιδεοληψίες. Απαντώ με βάση τα δεδομένα και την πραγματικότητα. Είναι σταθερή άποψή μου να μην δέχομαι τη λογική του συμπληρώματος, ούτε τη λογική νομής της εξουσίας- και αρκετοί από εμάς το αποδείξαμε όταν άλλοι έβρισκαν θέσεις εξουσίας δεξιά και αριστερά. Ακόμη και το θεώρημα του ευρωπαϊκού τόξου με τον “ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ” ακόμη περιμένω κάποιος να μας το εξηγήσει.
Ερ: Τι περιμένετε από το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;
Απ: Η σύμπραξη με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν μια ανάσα για τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας . Τώρα όμως είναι ακριβώς ο χρόνος που θα πρέπει να αποκτήσει και καθαρά πολιτικό περιεχόμενο Τόσο η Συνδιάσκεψη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στις αρχές Ιουνίου όσο και το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα δείξουν αν το εγχείρημα αυτό πετύχει και έχει το μέλλον που αξίζει στον χώρο μας. Είμαι σαφώς υπέρ της άποψης ότι αυτό που υπάρχει σήμερα δεν αρκεί, δεν προτείνει και δεν πείθει την κοινωνία . Οφείλουμε να μιλήσουμε καθαρά , να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του προοδευτικού στοιχείου, να απεγκλωβιστεί η πολιτική και ο λόγος μας από το παρελθόν και όσον αφορά στις ιδέες που φθάρηκαν, και στις πολιτικές ακροβασίες, αλλά και στα πρόσωπα. Είμαι σίγουρος ότι ο χώρος μας, αν και συρρικνωμένος εκλογικά, μπορεί και πρέπει να καταστεί ο εκφραστής του νέου προοδευτισμού, να προσελκύσει νέες δυνάμεις που είναι απαραίτητες και να ξεβολευτούμε και πολλοί από εμάς. Για να μην ανακυκλώσουμε για άλλη μια φορά ανούσια τσιτάτα που δεν αφορούν πλέον κανέναν.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ