Δήλωση Γιώργου Α. Παπανδρέου, για το Κυπριακό

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2017

Δήλωση του Προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Α. Παπανδρέου, για το Κυπριακό:

«Η επίσημη έναρξη στη Γενεύη των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντσί, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί ένα κρίσιμο σταθμό στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μάιο του 2015.

Σε αυτή την ιστορική συγκυρία είναι σημαντικό οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να στηρίξουν ουσιαστικά τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης και λειτουργικής για μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο.

Μιας λύσης, σε συνέχεια των συμφωνιών κορυφής του 1977 και 1979 και των αποφάσεων του ΟΗΕ για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ που δρομολογήθηκε το 2003, έχει δημιουργήσει το πλαίσιο των εγγυήσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε πολίτη στη Μεγαλόνησο και συνέβαλε στη δημιουργία νέων προϋποθέσεων για τη λύση του Κυπριακού ζητήματος.

Μιας λύσης που θα γυρίζει σελίδα στην τραγωδία της εισβολής και της κατοχής, με ασφάλεια και ειρήνη. Που θα οδηγήσει σε μια ενωμένη Κύπρο υπόδειγμα δημοκρατίας, ανάπτυξης και σταθερότητας.

Μια θετική εξέλιξη των συνομιλιών θα είναι ωφέλιμη όχι μόνο για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και την ίδια την Ευρώπη.»