Χαιρετισμός Γιώργου Α. Παπανδρέου στην κοπή της πίτας του Κινήματος

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

 

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

 

Σας εύχομαι από την καρδιά μου, Καλή Χρονιά, με υγεία και προκοπή, προσωπική και οικογενειακή.

Εύχομαι και καλή δουλειά με το ΚΙΝΗΜΑ μας, για το καλό των Ελλήνων και της χώρας.

Βρισκόμαστε εδώ, γιατί είμαστε συνεπείς πάντα με τις αρχές, τις αξίες και την ιστορία μας, την ιστορία του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Γιατί αγωνιζόμαστε πάντα για τους Έλληνες και την Πατρίδα, αλλά και για την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, σε κάθε γωνιά της γης, και ιδιαίτερα των ανθρώπων που πλήττονται από τις ανισότητες που φέρνει μαζί του ένα άδικο, από κάθε άποψη, σύστημα παγκόσμιας  διακυβέρνησης. Πολύ περισσότερο, για τους κατατρεγμένους και τους αδύναμους.

Αγωνιζόμαστε για μια δημοκρατική και κυρίως, προοδευτική διακυβέρνηση απέναντι στη συντήρηση.

Αυτός είναι ο στόχος μας.

 

Φίλες και φίλοι,

Το γνωρίζετε,

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών ιδρύθηκε για να αγωνιστεί για την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ της χώρας.

Ιδρυτική μας θέση είναι ότιαυτό το ιστορικής σημασίας και αναγκαιότητας εθνικό έργοείναι ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων να το φέρουν σε πέρας.

Το ΚΙΝΗΜΑ μαςήρθε για να εκφράσει κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη που εμπνέεται από τις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμούτης δημοκρατικής αριστεράςτου πολιτικού φιλελευθερισμού και της πολιτικής οικολογίας και είναι αφοσιωμένος στον στόχο της ΑΛΛΑΓΗΣ.

Στρατηγική ιδρυτική μας επιδίωξηείναι η συγκρότηση μιας ευρείας κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που να μπορεί να εκφράσει – και να αγωνιστεί, για την προώθηση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης που να υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο της ΑΛΛΑΓΗΣ.

Η συγκρότηση αυτής της κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίαςδεν μπορεί να επιτευχθεί παρά με συνεχή διάλογο και δημόσια διαβούλευση μεταξύ όλων των δυνάμεων που συνομολογούν στην αναγκαιότητα της ΑΛΛΑΓΗΣ.

Γνωρίζετε ότι,

Και προσωπικά ποτέ δε έπαψα να αναλαμβάνω πρωτοβουλίες για την ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων, και πριν και μετά την ίδρυση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

Γνωρίζετε ότι,

Ο πολυκερματισμός του χώρουδεν είναι ένα τυχαίο προϊόν της ιστορίας.

Έχει βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές ρίζεςπου μπορούν και πρέπει να συζητηθούν.

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και για το πως φτάσαμε στην κρίση, και για το πως έπρεπε και πρέπει να τη διαχειριστούμε και για το πως θα οικοδομήσουμε μια επόμενη βιώσιμη ημέρα.

Η προσφορά του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στην ανάδειξη αυτών των διαφορετικών απόψεωνήταν καθοριστική.

Τώραμπορεί να γίνει ένας διάλογος με πολιτικούς όρους

Ελπίζουμε και απαλλαγμένος δεύτερων σκέψεωνπου δεν υπηρετούν το πραγματικό διακύβευμα που αφορά τους πολίτες και τη χώρα.

Αυτό που τώρα έχει σημασίαείναι να κοιτάξουμε προς το ΜΕΛΛΟΝ.

Οι εξελίξεις που μεσολάβησαν από τα τέλη του 2011, συνέβαλαν καθοριστικά ώστενα αναδειχθεί μια ακόμη πιο επώδυνη πραγματικότητα για τον Ελληνικό λαό, ως αποτέλεσμα των επιλογών και των πολιτικών τόσο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όσο και αυτής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Την ίδια ώρα υπάρχει και η ιστορική ανάγκη η προοδευτική παράταξη να αναμορφωθείνα ανασυνταχθεί και να διαμορφώσει νέες συμμαχίες για να ορθώσει το ανάστημά της αποφασιστικά στα κακώς κείμενα ενός πολιτικοοικονομικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στην εξάρτησηΣτην παρασιτική και όχι παραγωγική οικονομία.

Σήμερα, ο Ελληνικός λαός βλέπει αυτές τις αλήθειες και θέλει σε νέες και γερές βάσεις μια προοδευτική δημοκρατική παράταξη ικανή και θαρραλέα απέναντι στις ασθένειες που μας έφεραν ως εδώ.

Απαιτεί μια ξεκάθαρη εξιστόρηση για το πώς οδηγηθήκαμε στην κρίση και μια εμπεριστατωμένη διάγνωση του ελληνικού προβλήματος ώστε να υπάρξει ένα οραματικό αλλά και ρεαλιστικό Εθνικό Σχέδιο, για το πώς θα βγούμε από αυτήν και πώς θα οικοδομήσουμε μια βιώσιμη επόμενη ημέρα.

 

Επιπλέον,

Σε αυτές τις εξελίξειςήρθαν να προστεθούν τα όσα διαδραματίστηκαν στην ΕΕ και στην ευρύτερη περιοχή μαςΌλα προσέθεσαν περισσότερους κινδύνουςεπέτειναν την ανασφάλεια και όξυναν την αίσθηση μιας αχαρτογράφητης επόμενης ημέρας και για την Ελλάδα και για την ΕυρώπηΟι πολίτες σήμεραβρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση από τα τέλη του 2011.

Παράλληλαυπήρξαν και σαφείς ενδείξεις από δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, ότι ξεκαθαρίζουν ορισμένες παράμετροι του παιχνιδιού“. Παράμετροι που αφορούν την πορεία προς το αύριο – για παράδειγμαότι οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμούδεν μπορούν να γίνουν συμπλήρωμα της δεξιάςή σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες συνεργασίας του χώρουαπομάκρυνση από μια αντίληψη που έθετε όρους και προϋποθέσεις οι οποίες έρχονταν σε ευθεία αντίθεση με τον σεβασμό της αυτονομίας κάθε πολιτικής οντότητας.

Μαζί με όλα αυτάήρθε να επιβεβαιωθεί ότιτόσο η δεξιάόσο και η δήθεν αριστερή συντήρηση δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις με όρους ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.

Η δεξιάκαι με τη νέα ηγεσία τηςεπιβεβαιώνει κάθε μέρα και περισσότεροότι είναι προσκολλημένη σε αυτό που γνωρίζει να κάνει καλύτερα από κάθε άλλοννα υπηρετεί το παρασιτικό πελατειακό σύστημα που ευθύνεται για τα δεινά του τόπου.

Οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμούδεν μπορούν ποτέ να καταστούν ουρά της δεξιάς.

Η δήθεν αριστεράαναδεικνύεται ως ο πιο πιστός μαθητής του πελατειασμού.

Και οι δύοαποτελούν μέρος του προβλήματος.

Θέση μας, είναι ότι,

Η χώρα πρέπει επί τέλους να αποκτήσει προοπτική εξόδου από την κρίσηΧρειάζεταιγι’ αυτόένα καλά συγκροτημένο σχέδιο προοδευτικών αλλαγών στην παραγωγήστην οικονομίαστο κράτοςστους θεσμούςστο πολιτικό σύστημα.

Για να υπηρετηθεί η ανάγκη αυτήαπαιτείται να αποκτήσουν κρίσιμο πολιτικό βάρος οι προοδευτικές δυνάμειςοι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμούκαι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι να υπερβούν τη σημερινή κατάσταση του πολυκερματισμού τους.

Είναι η ώρα, οι προοδευτικές δυνάμεις να επιβάλουν την εθνική συνεννόηση.

Να συμβάλουν αποφασιστικά στη συνέργεια ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας να μπει τέλος στην κρίση.

Η εθνική συνεννόηση αν είχε υπάρξει – όταν τη ζητούσαμε, το 2010 – θα σήμαινε και τη γρήγορη απεξάρτησή μας από τους δανειστές μαςΑυτό όμως απαιτούσε και τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων του τόπουΚανείς μόνος του δεν μπορούσε, όπως έδειξε η επιτυχημένη πορεία άλλων χωρών, όπως και της Κύπρου, που κατάφεραν λόγω ευρύτατων συναινέσεων να ξεπεράσουν σύντομα την κρίση.

Θα συνεργασθούμε με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη διατηρώντας τη δική μας διακριτή φυσιογνωμίαόπως και συμφωνήθηκεδηλαδή διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική μας αυτοτέλεια.

Η διαφορετικότητά μας και ο πλουραλισμός των απόψεωναποτελεί δύναμη για τον προοδευτικό χώροαλλά και εγγύηση ότιο προγραμματικός μας λόγος και η πολιτική μας δράσηθα ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα με τα οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι είτε αυτά προέκυψαν από την κρίσηείτε προήλθαν από τις εξελίξεις που με ένταση έφερε η παγκοσμιοποίηση.

Καλούμε τη νέα γενιά που πίστεψε και πιστεύει στο εγχείρημά μας – το εγχείρημα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ – να είναι σε εγρήγορση και να συμβάλει συμμετοχικά με τις ιδέες και προτάσεις της. 

Καλούμε τα στελέχη με εμπειρία και προσφορά αγώνων να σταθούν δυναμικά στη νέα αυτή φάση συμβάλλοντας με τη γνώση και την αυτογνωσία τους.

Θα επεξεργασθούμε από κοινού και θα συμβάλλουμε όλοι μαζί στη διαμόρφωση μιας σύγχρονηςπειστικής και ολοκληρωμένης αφήγησης της προοδευτικής παράταξης για το παρελθόντο παρόναλλά κυρίως για το ΜΕΛΛΟΝ της χώρας και των πολιτών τηςαλλά και της Ευρώπηςτης οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος.

Η ελπιδοφόρα προοπτική της δημοκρατικής παράταξης περνά μέσα από τις προτάσεις της για τη δημιουργία ενός ορίζοντα βάσιμων προσδοκιών για το ΜΕΛΛΟΝΜε κοινωνικό και προοδευτικό πρόσημο.

 

Φίλες και φίλοι,

Δεν είναι παρά η αρχή ενός δύσκολου αλλά αναγκαίου για τη χώρα εγχειρήματος

Η επιτυχία του θα κριθεί από τη δική μας βούληση αλλά και αποτελεσματικότητα.

Όλα είναι στο χέρι μας.

Αρκεί,

– Να διατηρήσουμε και να ισχυροποιήσουμε τη διακριτήαυτόνομη και αυτοδύναμη φωνή και δράση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

– Να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αναδειχθεί η ανάγκη της εθνικής συνεννόησηςχωρίς εκπτώσεις ιδεολογικές και πολιτικές.

Η συγκρότηση ενός Εθνικού Σχεδίουπου θα προκύψει από τη συνεννόηση των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και θα έχει τη στήριξή τουςαποτελεί την εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος της εξόδου από την κρίση

– Να αναδείξουμε την καταστροφική για τη χώρα λειτουργία ενός πελατειακού συστήματοςτο οποίο με την υποστήριξη ενός σημαντικού μέρους των πολιτικών δυνάμεων της χώραςυπονομεύει τη Δημοκρατία και ευτελίζει τους Θεσμούς και τελικάστρέφεται εναντίον των συμφερόντων του Ελληνικού λαού.

Και τέλος,

Να συμβάλουμε στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτώνστην εθνική προσπάθεια που έχει ανάγκη η χώρα.

Φίλες και φίλοι,

Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη πορεία. Στο χέρι μας είναι να την κάνουμε νικηφόρα.

Έτσι θα είμαστε χρήσιμοι για τους Έλληνες και το ΜΕΛΛΟΝ των νέων μας.

Σας εύχομαι και πάλι Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά.