Γ. Παπανδρέου: “Η Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ιστορική”


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2015

Ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, με την ευκαιρία της επιτυχούς έκβασης της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή COP 21, στο Παρίσι, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ιστορική για τρεις λόγους:

Πρώτον, γιατί σε μια εποχή συγκρούσεων και δυσκολίας διαχείρισης των παγκόσμιων προβλημάτων έγινε κατανοητό ότι, μόνο μέσα από μεγάλες συναινέσεις και παγκόσμια συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις. Ξεπερνώντας τα όρια των συνόρων μας και των στενότερων εθνικών μας συμφερόντων, κατανοώντας ότι το εθνικό μας συμφέρον, τελικά, είναι συνδεδεμένο με το ευρύτερο συμφέρον των πολιτών του πλανήτη μας.

Δεύτερον, γιατί οι ανεπτυγμένες χώρες αναγκάσθηκαν να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο των ευθυνών τους και δεν μπορούν να προχωρήσουν αγνοώντας τα ειδικά προβλήματα των πιο ευάλωτων περιοχών του πλανήτη.
Τρίτον, γιατί πέρα από τις γενικές δεσμεύσεις υπάρχει πρόβλεψη για μια λεπτομερή παρακολούθηση και αξιολόγηση της υλοποίησης των δεσμεύσεων και μια επανεξέταση των στόχων αλλά και των μέσων που χρειάζονται για την υλοποίηση τους. Ο μεγάλος στόχος των 2°C παραμένει και θα χρειαστεί η ενεργοποίηση όλων, ειδικά των πολιτών, όπως και κυβερνήσεων για να επιτευχθεί. Όμως το πλαίσιο δράσης είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος του COP21, Λοράν Φαμπιούς και η Υπουργός Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, μπόρεσαν να εντάξουν στη Συμφωνία μερικές σημαντικές προοδευτικές αξίες, όπως αυτή της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης. Μια έννοια που αναζητεί την κατοχύρωση της ισότητας, του κράτους δικαίου, της ευνομίας όπως και της ισότιμης κατανομής βαρών και οφέλους.
Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε στο πνεύμα του Παρισιού, τον αγώνα για την υλοποίηση των στόχων της Συμφωνίας.


Ακολουθεί και η σχετική ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς:


​ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗΗ Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρετίζει τη Συμφωνία του Παρισιού | 14 Δεκεμβρίου 2015

Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρετίζει με αισιοδοξία τη Συμφωνία του Παρισιού που έγινε ομόφωνα δεκτή το Σάββατο από περίπου 200 χώρες, στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή COP21. Μια παγκόσμια συμφωνία τέτοιας κλίμακας αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός και είναι καρπός των διαπραγματεύσεων που έγιναν για πάνω από 20 χρόνια, υπό την αιγίδα του UNFCCC. Η υιοθέτηση της, δείχνει τη συναίνεση όλων των χωρών, ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια σοβαρή και άμεση απειλή, αλλά και την αναγνώριση ότι χρειάζεται συντονισμένη δράση για να αντιμετωπισθούν οι αιτίες της.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής, χαιρετίζει ιδιαίτερα τη νέα δέσμευση για μείωση της θερμοκρασίας “πολύ χαμηλότερα από 2°C πάνω από το προ-βιομηχανικό επίπεδο και τη συνέχιση των προσπαθειών για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους 1.5C”. Η Συμφωνία επίσης, υπογραμμίζει τη σημασία της δικαιοσύνης και την αρχή κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα των εθνικών συνθηκών.

Οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι πέτυχαν στα σημεία όπου οι προηγούμενες Σύνοδοι Κορυφής είχαν φτάσει σε αδιέξοδο, και στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η σκληρή διπλωματική προσπάθεια που έγινε νυχθημερόν για να γίνει η συμφωνία αυτή πραγματικότητα. Η Σοσιαλιστική Διεθνής, συγχαίρει τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, για τη δημιουργία των πολιτικών συνθηκών που επέτρεψαν να επιτευχθεί η συμφωνία μέσα από πυκνές προσωπικές επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο και τονίζει τον αποφασιστικό ρόλο που είχε ο Πρόεδρος του COP21, Λοράν Φαμπιούς, χωρις τις προσπάθειες του οποίου οι διαπραγματεύσεις δεν θα είχαν φτάσει σε ευτυχή κατάληξη, καθώς και τη συμβολή της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, Αντιπρόεδρου της Σοσιαλιστικής Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Υπουργού Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η Συμφωνία, αποτελεί ένα ορόσημο στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ωστόσο θα χρειαστούν αδιάλειπτες προσπάθειες για την υλοποίηση της. Παραμένει γεγονός ότι, πέρα από την φιλοδοξία για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1.5°C, οι δεσμεύσεις που έχουν γίνει ως τώρα από τις διάφορες χώρες μέσα από τις Προβλεπόμενες Εθνικά Επιλεγμένες Συνεισφορές (INDC) δεν είναι επαρκείς για την επίτευξη του στόχου των 2°C. Κατά συνέπεια, ο πρόσφατα συμφωνημένος μηχανισμός επανεξέτασης, σύμφωνα με τον οποίο θα γίνεται κάθε πέντε χρόνια μετά το 2023, μια παγκόσμια σχετική απογραφή, έχει ιδιαίτερη σημασία Αυτή η πενταετής επανεξέταση πρέπει να αξιοποιηθεί, όχι μόνο για την παρακολούθηση της προόδου σε σχέση με τους υπάρχοντες στόχους, αλλά και για να υπάρξουν πιέσεις για την σταδιακή επίτευξη ακόμα μεγαλύτερων περιορισμών των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Εξίσου σημαντική είναι η δέσμευση για ανεύρεση ετήσιας χρηματοδότησης για το κλίμα, 100 δις δολαρίων, μέχρι το 2025. Η Συμφωνία, περιλαμβάνει την άποψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ότι οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για τη χρηματοδότηση της προσπάθειας ενάντια στην κλιματική αλλαγή, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των υπό ανάπτυξη χωρών. Χαιρετίζουμε τη δέσμευση να υπάρξει ένας νέος συλλογικός κοστολογημένες στόχος πριν από το 2025, ξεκινώντας από μια αφετηρία 100 δις δολαρίων, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των υπό ανάπτυξη χωρών τη στιγμή εκείνη.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής, καλεί τώρα, όλες τις χώρες να ενσωματώσουν τις δεσμεύσεις που πήραν με τη Συμφωνία του Παρισιού στην εθνική τους νομοθεσία, ως μια περαιτέρω ένδειξη ότι θα τηρήσουν όλες τις υποσχέσεις που εξέφρασαν στο COP21. Είναι ένας τρόπος για να ενισχυθεί περαιτέρω αυτή η ιστορική συμφωνία και να γίνει πιο δεσμευτική.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής, εδώ και χρόνια, υποστηρίζει ενεργά την επίτευξη μιας παγκόσμιας απάντησης στην κλιματική αλλαγή, μέσα από το έργο της Επιτροπής για μια Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία και με την ένταξη του θέματος αυτού στην ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων και Συνεδρίων της, όπως το έκανε τον περασμένο Νοέμβριο στη Λουάντα. Ενθάρρυνε τη συνεργασία των κομμάτων – μελών της που είναι στην εξουσία, για ένα αποτέλεσμα που θα περιλαμβάνει τη σοσιαλδημοκρατική αρχή της περιβαλλοντολογικής δικαιοσύνης και αυτό αναγνωρίστηκε στη Συμφωνία του Παρισιού. Η Σοσιαλιστική Διεθνής, ήταν παρούσα στο COP21, μέσω του Προέδρου και του Γενικού της Γραμματέα και μπόρεσε να επαναβεβαιώσει τις αρχές της σε μια άτυπη ανταλλαγή απόψεων που έγινε με υπουργούς, αρχηγούς αντιπροσωπειών και άλλους πολιτικούς εκπροσώπους από κόμματα – μέλη που συμμετείχαν στη Διάσκεψη.

Αν τα κράτη συνεχίσουν να δείχνουν την πολιτική βούληση που απαιτήθηκε για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο Παρίσι, η Σοσιαλιστική Διεθνής πιστεύει ότι, αυτό θα σημάνει το τέλος των ορυκτών καυσίμων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο κόσμος μπαίνει σε μια πορεία για έναν πιο πράσινο, δίκαιο και βιώσιμο πλανήτη και η Σοσιαλιστική Διεθνής και τα κόμματα – μέλη της, θα συνεχίσουν να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων του Παρισιού.