Για την υπόθεση Wikileaks /ΔΝΤ, Panama Papers & διευκρινίσεις Προβοπουλου

Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 5 Απριλίου 2016

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ WIKILEAKS – ΔΝΤ, PANAMA PAPERS ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ
1. Με αφορμή τα όσα ακολούθησαν τις πληροφορίες περί του διαλόγου στελεχών του ΔΝΤ, σχετικά με την Ελλάδα:

Τώρα πια που όλα τα ακούσαμε και όλα τα είδαμε, ας κάνουμε τη σούμα.

Πρώτα, τα όσα αφορούν τη διαπραγμάτευση:

Θέλουμε περισσότερους φόρους σε μικρό χρονικό διάστημα. Αναρωτήθηκε κανείς πώς θα πληρωθούν αυτοί οι νέοι φόροι όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία έφτασαν τα 85 δις;

Θέλουμε περισσότερη λιτότητα, αντί για περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη.
Φέραμε πιο κοντά ΔΝΤ και Γερμανούς, αντί να αξιοποιήσουμε τις όποιες διαφορετικές μεταξύ τους προσεγγίσεις.
Απεμπολήσαμε τα όποια πλεονεκτήματα και επιχειρήματα θα μπορούσαν να προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα στη διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση του χρέους.
Προσφέραμε επιχειρήματα στην επικεφαλής του ΔΝΤ, να εξευτελίζει – γιατί αυτό κάνει με την απαντητική επιστολή της, την κυβέρνηση και τη χώρα.
Αποδεχτήκαμε για μια ακόμη φορά να γίνει το ελληνικό ζήτημα μέρος ενός παιχνιδιού στο πλαίσιο της ΕΕ, που έχει πολλές δόσεις από πολλά μέτωπα – προσφυγικό, brexit, grexit, και να απωλέσουμε έτσι τη δυνατότητα μιας καθαρής συμφωνίας που να στηρίζεται σε ένα δικό μας αξιόπιστο διαπραγματευτικό σχέδιο/ πλαίσιο, και επομένως, να αντιμετωπίζει τα πραγματικά μας προβλήματα σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση των αναγκαίων όρων και προϋποθέσεων, που και τη χώρα θα βγάλουν με ασφάλεια από την κρίση και θα διαμορφώνουν με θετικούς όρους μια βιώσιμη πορεία για την επόμενη ημέρα.
Και τέλος,
Χάσαμε και άλλη αξιοπιστία.

Στα ζητήματα της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων:

Εμπλακήκαμε σε μια σκοτεινή υπόθεση παρακολουθήσεων και υποκλοπών, με όποιον τρόπο και από όποιον και αν έγιναν.
Νομιμοποιήσαμε το υλικό υποκλοπών – αλήθεια, η κυβέρνηση πώς θα αντιδρούσε αν ήταν η ίδια θύμα υποκλοπών;
Νομιμοποίησαμε τις υπόγειες διαδρομές μεταξύ υποκλοπέων και μιας διαδικτυακής πύλης που ουδείς γνωρίζει ποιος και τι βρίσκεται από πίσω.

Και όλα αυτά, για να δημιουργήσει πάλι η κυβέρνηση με τις επιλογές της, έναν “δράκο” – χθες ήταν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, σήμερα το ΔΝΤ, προκειμένου να οικοδομήσει γύρω από αυτόν, μια εικονική σύγκρουση.

Γιατί;

Γιατί πλέον, δεν έχει κάτι άλλο να ρίξει στην αρένα των εντυπώσεων, πολιτικών και επικοινωνιακών.

Τα έχασε όλα. Όλες τις μάχες σε όλα τα μέτωπα – με τις δικές της και μόνον επιλογές.

ΥΓ. Και κάτι τελευταίο, για όσους βιάζονται να δημιουργήσουν “δράκους” εσωτερικού, με στόχο να ικανοποιήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες: αν μη τι άλλο και για να μη δημιουργούνται ευκαιριακές και επιβλαβείς εντυπώσεις, στοιχεία και διερεύνηση χρειάζονται, πριν από την έκδοση κάθε “απόφασης”, για να λάμψει η αλήθεια και να γίνει γνωστή η πραγματικότητα.

2. Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα Panama Papers:

Από την αρχή της κρίσης, η τότε Ελληνική κυβέρνηση και ο τότε Πρωθυπουργός, έθεταν συνεχώς το ζήτημα της ρύθμισης και του ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των φορολογικών παραδείσων, ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κάποιοι τότε, γελούσαν ειρωνικά.

Σήμερα, κάποιοι παριστάνουν τους έκπληκτους και τους αγανακτισμένους. Και κάποιοι άλλοι, ανακαλύπτουν δήθεν τον τροχό και την πυρίτιδα.

Τόση υποκρισία.

Αλήθεια, μήπως, λέμε τώρα, μήπως η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει το θέμα στο ίδιο υψηλό επίπεδο, αλλά και τα αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης στα Ευρωπαϊκά κόμματα που συμμετέχουν;

Για να μη μείνουμε και αυτή τη φορά με την… έκπληξη στο χέρι.

Τέλος, αυτονόητη, είναι η ανάγκη πλήρους διερεύνησης από τις ελληνικές φορολογικές αρχές όλων των Ελλήνων και των εταιρειών ελληνικών συμφερόντων, που σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, φέρονται να εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση.
3. Με αφορμή και τις τελευταίες διευκρινιστικές δηλώσεις του πρώην Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας – για την ιστορία και μόνον, ώστε να μη μένουν σκιές, αφού η αλήθεια με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι πια γνωστή:
Ποιος αλήθεια παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει;
Μα αυτός που συμμετείχε μαζί με την κυβέρνηση Καραμανλή στην ομερτά, για να αποκρύψουν την καταστροφή που έγινε μέχρι το 2009.

Και αφού το παραδέχθηκε ο ίδιος στην ομιλία του πριν από λίγες ημέρες, τώρα θέλει να καλύψει την ένοχη γκάφα του, λέγοντας μας ότι, όλοι γνωρίζαμε από το 2009.

Νέα ένοχη γκάφα, δηλαδή.

Γιατί;

Γιατί παραδέχεται έτσι ότι, η επιχείρηση ομερτά, είχε στόχο την προετοιμασία της δραπέτευσης Καραμανλή.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι, και ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος, που υποστηρίζει ότι όλοι γνωρίζαμε, επομένως, τουλάχιστον αυτός γνώριζε, με δόσεις έλεγε την αλήθεια. Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές του 2009, μας έλεγε ότι το έλλειμμα μπορεί να φτάσει σε διψήφιο νούμερο. Λίγα 24ωρα μετά τις εκλογές, μας είπε ότι θα ξεπεράσει το 12%.

Ποιον άραγε μπορεί να πείσει;

Η αλήθεια είναι ότι, συνελήφθη με τη γίδα στην πλάτη.

Όλα τα άλλα, προφάσεις εν αμαρτίαις.