Ανακοίνωση Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Ηρακλείου για τα ΚΑΠΗ


Ηράκλειο, 6 Νοεμβρίου 2015

Κύριοι του Δήμου Ηρακλείου, μπορείτε να ξαναγράψετε ίσως την ιστορία, όπως εσείς τη θέλετε, για να ικανοποιήσετε τους πιο φανατικούς σας δημότες-ψηφοφόρους, δεν μπορείτε όμως να διαγράψετε την ιστορία.

Ήταν το 1984, όταν με νόμο της κυβερνήσεως Αντρέα Γ. Παπανδρέου, θεσμοθετήθηκαν τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.

Ο πρωτοποριακός αυτός θεσμός έκτοτε αναπτύχθηκε και διευρύνθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργούν εκατοντάδες ΚΑΠΗ σε όλη την επικράτεια. Βασική φιλοσοφία του θεσμού είναι η προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των ηλικιωμένων, η κοινωνική τους φροντίδα, η φαρμακευτική τους κάλυψη αλλά και πλήθος άλλων υπηρεσιών όπως η συμβουλευτική και η επιμόρφωση καθώς και η οργανωμένη ψυχαγωγία.

Η πρόσφατη δήθεν ανακαίνιση των σημερινών ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ (Κέντρα Κοινοτικής Φροντίδας – Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων) από τη Δημοτική Αρχή Ηρακλείου, είχε ως …μοναδικό «θύμα» της το κάδρο του ιδρυτή των ΚΑΠΗ και αείμνηστου πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου σε ΚΑΠΗ της πόλης μας. Μια «ανακαίνιση» που ξεκίνησε από τα κάδρα… τα οποία απλά αντικαταστάθηκαν.

Είναι προφανές ότι αυτή η κίνηση, και μάλιστα δίκαια, εξόργισε την πλειοψηφία των ηλικιωμένων του συγκεκριμένου ΚΑΠΗ, οι οποίοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους για αυτή την εξέλιξη, γιατί μία τέτοια στοχευμένη ενέργεια υποτιμά τη νοημοσύνη τους με την δικαιολογία που δόθηκε.

Παράλληλα, είναι σαφώς αντιδημοκρατική ενέργεια, καθώς η εικόνα του αείμνηστου Α. Παπανδρέου αποτελεί ένα σύμβολο γι’ αυτούς τους ανθρώπους, πέρα από κομματικές πεποιθήσεις, αφού για αυτούς είναι ο ιδρυτής του θεσμού.
Μάλιστα, είναι γνωστό ότι η φωτογραφία αυτή δεν κατέβηκε ποτέ, παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει πολλές και έντονες πολιτικές και προεκλογικές αντιπαραθέσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Οι δικαιολογίες, βέβαια, της αρμόδιας αντιδημάρχου είναι τουλάχιστον ατυχείς: «…Δεν είναι πια ΚΑΠΗ είναι ΚΕ.ΚΟΙ.Φ-Α.Π.Η… Μέσα σ’ αυτά τα κέντρα μπαίνουν οικογένειες …Πολλά ερωτήματα είχαν δημιουργηθεί στα παιδιά: “Ποιός είναι ο τάδε κύριος πολιτικός; …Και έπρεπε να τους απαντήσουμε…!».

Ίσως η κ. Αντιδήμαρχος να μην ξέρει, αλλά, είναι σίγουρο πως αν ρωτούσαν τους ηλικιωμένους θαμώνες, τα «τιμημένα γερατιά» της πόλης μας, τους γονείς και τους παππούδες τους θα μάθαιναν πολλά για το «ποιός είναι αυτός ο κύριος».
Πάντως είναι θλιβερό να μην «ξέρουν» ούτε καν και αυτοί οι οποίοι «μεγάλωσαν» επί Ανδρέα Παπανδρέου και ανδρώθηκαν πολιτικά στον χώρο του και σήμερα …διοικούν τον Δήμο Ηρακλείου.

Εμείς, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών Ηρακλείου, απαντάμε ότι αυτός είναι ο «πατέρας» των ΚΑΠΗ, ο ιδρυτής τους ο αείμνηστος Αντρέας Γ. Παπανδρέου. Ο οραματιστής, ο πατέρας και ο θεμελιωτής του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα.

Παράλληλα, εκφράζουμε, την έντονη διαμαρτυρία μας για την παραπάνω εξέλιξη και ζητάμε την ικανοποίηση του αιτήματος των ηλικιωμένων περί “αποκατάστασης της ιστορίας”, ώστε να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.


ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών Ηρακλείου